Водопілля на Черкащині: що робити, аби уникнути спалахів інфекційних хвороб

Водопілля на Черкащині: що робити, аби уникнути спалахів інфекційних хвороб

За інформацією Черкаської ОВА, унаслідок пропуску води через каскад дніпровських водосховищ, у верхів’ї Кременчуцького водосховища все ще ймовірний подальший ріст води на заплавах і прирічкових територіях. У зоні ризику – Черкаський і Золотоніський райони.

На зараз маємо підтоплення лугів і полів в обох районах. А також дворів і підвалів у низці громад.

В умовах повені, паводка, при підтопленні епідемічно значимих об’єктів – джерел водопостачання (свердловини, криниці, каптажі джерел), гноєсховищ, сміттєзвалищ, очисних споруд тощо, зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб та харчових отруєнь.

Аби убезпечитись від негативних наслідків, фахівці Черкаського обласного ЦКПХ рекомендують дотримуватися таких правил:

◾️ не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами тощо;

◾️ вживайте питну воду гарантованої якості з альтернативних джерел водопостачання, для господарських потреб (миття посуду, рук тощо) використовуйте кип’ячену воду;

◾️ не вживайте харчові продукти, які були підтоплені водою, зокрема консерви;

◾️ ретельно мийте овочі та фрукти кип’яченою водою;

◾️ вживайте страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, піддавайте ретельній термічній обробці;

◾️неухильно дотримуйтеся правил особистої гігієни, перед приготуванням або споживанням їжі не забувайте ретельно вимити руки з милом!

Після сходження води з ґрунту необхідно:

провести рекультивацію земель – очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20−25 см;

колодязі звільнити від нанесеного бруду, сміття, очистити від мулу, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою деззасобів, дозволених МОЗ для дезінфекції питної води;

розчистити, просушити та обробити дезінфекційними засобами підвали, житлові приміщення;

продезінфікувати домашній посуд кип’ятінням або дезінфікувальними засобами.

 

За інформацією ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x