Із початку року на Черкащині зареєстрували 3 випадки ботулізму

Із початку року на Черкащині зареєстрували 3 випадки ботулізму

За 2023 рік в Україні зареєстрували 74 осередки ботулізму, унаслідок яких захворіли 85 людей, із них − 4 дитини. П’ять випадків стали летальними. Найбільше випадків ботулізму зареєстровано в Житомирській та Чернігівській областях. Понад половина хворих (57,1%) захворіли через вживання консервованих продуктів, 33,3 % − через в’ялену/сушену рибу домашнього приготування.

У Черкаській області в 2023 році зареєстрували 3 випадки захворювання на ботулізм із 4 потерпілими  (3 дорослих, із них − 1 подружня пара та дитина 16 років).

Захворювання на ботулізм реєструвались у місті Черкаси та пов’язані із вживанням м’ясних консервів домашнього приготування (печінковий паштет), в’яленої риби домашнього приготування та ікри карася, засоленої в домашніх умовах. Лабораторно діагноз «ботулізм» підтверджений у трьох хворих, у крові яких виявлено ботулотоксини типу В та Е. У одного хворого діагноз «ботулізм» встановлено клінічно. Після проведеного специфічного етіотропного лікування всі хворі одужали.

Упродовж останніх 3-ох років найбільша кількість захворювань на ботулізм мала місце в 2021 році – 7 випадків із 7 потерпілими, із них 1 випадок закінчився летально. Відповідно в 2020 та 2022 роках зареєстрували по 2 випадки захворювань на ботулізм.

Із початку 2024 року впродовж квітня в області зареєстрували 3 випадки захворювань на ботулізм у жителів Золотоніського та Черкаського районів. Усі випадки пов’язані із вживанням річкової риби в’яленої, сушеної домашнього приготування. Один із цих випадків підтверджений лабораторно: у крові потерпілого виявлено ботулотоксин типу В.

 

За інформацією ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x