Відійшов у вічність відомий митець Микола Теліженко

Відійшов у вічність відомий митець Микола Теліженко

Пішов у засвіти український скульптор, графік, народний художник України, член Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України Микола Теліженко.

Митцю було 73 роки…

Про повідомив на своїй сторінці у фейсбуці черкаський журналіст Андрій Кравець.

«Згадалось перше спілкування з Майстром старої когорти Художників − у хатинці іншого Майстра, Данила Нарбута, де Теліженко зберіг пам’ять про Діда − художника, на якого рівнялася «стара гвардія» УНСО…

У той день тут усе було справжнім: від скаженого самогону зі смачним салом, закопченим на гороховій соломі − до великих і малих шедеврів скульптора. До Нарбута, намальованого ним у вигляді Козака Мамая просто на сінешних дверях і до збереженого прапора Нарбута, із яким той виїжджав полювати й рибалити на Дніпрові острови: наполовину червоно-чорний, а наполовину синьо-жовтий, з жартівливим написом: «Ловись, рибко, велика й маленька. Лийсь, горілко, гірка й солоденька».

За бесідою з Митцем, чиї скульптури можна побачити по всій Україні, в Греції чи навіть у «іншопланетній» останнім часом росії, зрозумів багато чого з мудрості козацької. Може, тому, що на дверях був Мамай, написаний з Нарбута, який жив у цьому домі… Підсилений бунтівним Мамаєм, який сидів і в Теліженкові?.. )

Декілька тижнів тому, 15 березня, я вітав Матвійовича з днем народження. Хворів він тілом, а не духом − того дня я зрозумів, що охарактеризувати Майстра з безліччю титулів і нагород можна всього трьома словами: чудова людина, потужний патріот і справжній весельчак, якого за жодних обставин похнюпленим не бачив…

Світла пам’ять, Матвійовичу!» – написав Андрій Кравець.

 

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x