Черкащани провели в останню путь Миколу Теліженка

Черкащани провели в останню путь Миколу Теліженка

Черкащина прощалася з українським скульптором, графіком, народним художником України, членом Національної спілки художників України та Національної спілки майстрів народного мистецтва України Миколою Теліженком.

«Вважаю, що творча спадщина Миколи Матвійовича Теліженка має стати надбанням Всесвітньої спадщини UNESCO.

Планую вийти з цією ініціативою до центральних органів виконавчої влади України. Переконаний, і мою думку поділяє багато фахівців, що спадщина Миколи Теліженка відповідає двом із трьох критеріїв стосовно культурних об’єктів на включення об’єктів до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Зокрема,

– приналежність до шедеврів творчого генія людини;

– відображення впливу зміни загальнолюдських цінностей у відповідний період часу на розвиток архітектури або технології, монументального мистецтва, містобудівництва або планування ландшафтів», − йдеться у дописі заступника голови обласної ради Романа Сущенка.

Микола Теліженко народився 16 березня 1951 року в місті Звенигородці Черкаської області. Закінчив Вижницьке училище ужиткового мистецтва. У 1978 році закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Педагоги з фаху − В. Борисенко, В. Овсійчук, М. Курилич. Із 1979 року живе та працює у Черкасах.

Із 1987 року − член Національної спілки художників України, заслужений художник України. Учасник багатьох міжнародних конкурсів та симпозіумів по скульптурі.

Найвідоміші його твори:

– панно «Свято врожаю» (1984);

– панно «Осінні перевесла» (1986);

– «Струни Дніпра» (1990);

– панно «Байда-Вишневецький» (2001).

У Черкасах його мозаїчні панно прикрашають магазин «Рубін» («Козак Мамай») і естраду дитячого парку (мозаїка «Скоморохи»). На школі в селі Будище Черкаського району він виконав найбільший в Україні мозаїчний портрет Тараса Шевченка.

Художник є автором іконостасу Покровської церкви в Черкасах та ікон у Ільїнській церкві в Суботові.

Він співавтор пам’ятника жертвам Чорнобильської трагедії в Соборному сквері (колишньому Першотравневому парку) Черкас, меморіальних знаків (хрестів), встановлених на могилі гетьмана України Петра Дорошенка (село Ярополче Московської обл.) та на символічній могилі Нестора Махна у Гуляйполі.

Микола Теліженко − автор пам’ятників учасникам антибільшовицького селянського повстання 1920 року в с. Легедзине та жертвам голодомору 1932 − 33 рр., що споруджений у Бельгії, у місті Рейн.

Автор прапора Черкас, герба Черкащини й окремих районів області.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x