Черкаські майстрині взяли участь у встановленні Рекорду України з розпису писанок

Черкаські майстрині взяли участь у встановленні Рекорду України з розпису писанок

Днями в Києві відбувся колосальний Фестиваль писанки. Організувало подію МКІП у співпраці з ГО «Інститут культури України» в інноваційному столичному парку UNIT. CITY. Загалом під час фестивалю більше ніж 500 писанкарів країни розписали 800 писанок та встановили новий рекорд України. Черкащину представили голова Черкаського осередку спілки народних майстрів України Ольга Мартинова, відома художниця та писанкарка Кристина Шинкарчук, майстриня з Маньківщини, яка нещодавно стала членкинею спілки, − Світлана Бас. Серед представників Черкащини були також майстриня, викладачка Черкаського художньо-технічного фахового коледжу Анна Веретільник та студентка ІІІ курсу Дар’я Нефьодова.

Велелюдний писанкарський фестиваль порадував цінними майстер-класами від метрів писанкарського мистецтва, а також став неоціненним майданчиком для спілкування та обміну досвідом. Адже кожен регіон представив саме свою неповторну традиційну писанку.

Власне фестиваль заявив на весь світ про незламність українців, що під обстрілами та гул сирени з натхненням створюють українську писанку. Таким чином довів аксіому – «Допоки жива писанка, доти живе й світ».

До речі, створені писанки передадуть захисникам на фронт за допомоги Міжнародного штабу допомоги українцям.

Під час події генеральна директорка Книги Світових Рекордів Ганна Крисюк визнала, що протягом 5 годин 530 учасників виготовили 800 писанок.

− Ми маємо знаходити світлі події, які нас згуртовують та додають життєвих сил для того, щоби ми могли боротися з ворогом, а також творити. Я дякую всім майстрам, які знаходять у собі натхнення і вкладають душу в це мистецтво. Із вами ми впевнені, що традиція писанкарства не лише буде збережена, а передана майбутнім поколінням українців, − зазначив тимчасовий виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандеєв.

Також Ростислав Карандєєв нагадав, що Україна спільно з Естонією подала на номінацію «Писанка: українська традиція і мистецтво оздоблення яєць» для включення до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Він також вручив міністерські подяки майстрам, які допомагають наблизити це визнання. Серед нагороджених і черкаські майстрині Кристина Шинкарчук, Ольга Мартинова та Анна Криворотова.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x