Не просто герої, а супергерої: у Черкаському онкоцентрі виписали двох дітей після пересадки кісткового мозку

Не просто герої, а супергерої: у Черкаському онкоцентрі виписали двох дітей після пересадки кісткового мозку

У блоці дитячої онкології та гематології Черкаського клінічного онкологічного центру маленьке свято. Тут виписали відразу двох пацієнтів: 16-річну Анастасію та 6-річного Олексія. Обом зробили трансплантацію кісткового мозку. Далі діти перебуватимуть під контролем лікарів та проходитимуть систематичне обстеження.

Таїсія Свінціцька із сином Олексієм перебували на лікуванні 8 місяців. Нині після трансплантації хлопчик їде додому та мріє піти цьогоріч до школи.

− Лікування ми розпочали в Києві, згодом потрапили до Черкаського онкоцентру, де нам повідомили, що потрібно робити пересадку кісткового мозку, − пригадує мама.

Донора для дитини знайшли аж у Німеччині, завдяки фахівцям із Українського реєстру донорів кісткового мозку.

− Ми тут намагалися проводити час із користю: малювали, ліпити з пластиліну. Олексій вчився писати, вивчав букви, адже цьогоріч хлопчик йтиме до першого класу, − розповідає Таїсія.

Олексій гордо говорить, що знає вже всі літери та може написати слово «мама». Хлопчик каже, що дуже хоче до школи, адже там багато чого є цікавого.

− Попереду щасливе життя, − зазначає мама зі сльозами на очах. – Ми скучили дуже за домом, нас там чекає старший братик Назар.

− Олексій пройшов тривале лікування перед пересадкою кісткового мозку. Донора знайшли в Німеччині через світовий реєстр донорів кісткового мозку, − розповідає лікар-гематолог дитячий Аліна Облап. − Загальний стан Олексія відповідає стану пацієнта після трансплантації. Надалі він систематично буде здавати аналізи та проходити обстеження, щоб уникнути погіршення стану.

Виписка пацієнтів відбувається в урочистій обстановці, діти б’ють у дзвінок та лишають свої долоньки на своєрідній «скелі переможців».

− Наші пацієнти, яких ми сьогодні виписуємо, не просто герої, а супергерої. Вони пройшли через складне лікування та трансплантацію кісткового мозку, − зазначила завідувачка блоку дитячої онкології та гематології Оксана Глухарева.

Без сюрпризів звісно ж супергероїв-пацієнтів ніхто не відпускає. Благодійники й лікарі приготували дітям подарунки та торт для всіх пацієнтів дитячого відділу.

Анастасії Бурлаковій 16 років, вона лікується із 2019.

− Спочатку лікувалися в Кропивницькому, була хіміотерапія, потім стався рецидив і уже направили в Черкаський онкоцентр на високодозну хімію та пересадку кісткового мозку, − розповідає мама Насті Ольга Бурлакова.

Донором для доньки власне й стала мама.

− Ймовірність того, що я можу бути донором була лише на 50 %, але звісно ж не роздумувала. І цей ризик виправдався. Подарувала доньці друге життя, − говорить пані Ольга.

Нині в Анастасії триває реабілітація.

− У мене ось випускний у школі, далі хочу вступати, навчатися. Завдяки тому, що мої вчителі завжди мені допомагали з навчанням, контрольними, я зможу в подальшому здобувати освіту. Я рухаюся далі, продовжую жити, вірю в краще, − каже Настя.

Дівчина хоче стати флористом, адже дуже любить квіти.

− Буду допомагати ставати світові кращим, робити людям приємне, хочу, щоб квітла наша рідна Україна, − ділиться Анастасія. − Головне, щоб скоріше настали Перемога й мир, і ми могли жити спокійно.

Удома Настю чекають маленька сестричка, бабуся, найкраща подруга.

− Найсамперед, коли приїду додому, обійму бабусю, дуже скучила за нею. Адже останнім часом ми спілкувалися лише по телефону, − говорить дівчина.

Оксана Глухарева зазначає, що кожен пацієнт у блоці – це унікальний випадок.

− Олексій лікується у нас із 2023 року, шість місяців він отримував хіміотерапію, а потім – трансплантація кісткового мозку. Зараз завершився значний етап лікування, але надалі й Олексій, і Настя будуть проходити обстеження та перебуватимуть під постійним наглядом лікарів. Донора для Олексія знайшли в Німеччині, чим дуже завдячуємо Українському реєстру донорів кісткового мозку. Їх навіть було декілька, тож мали вибір. Для Насті донором стала її мама, адже пересадку требу було робити терміново.

До слова, цьогоріч уже виконали три трансплантації кісткового мозку дітям.

 

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x