До Дня паліативної та хоспісної допомоги у Черкасах презентували проект «Зніми рожеві окуляри»

До Дня паліативної та хоспісної допомоги у Черкасах презентували проект «Зніми рожеві окуляри»

Черкаський обласний художній музей у співпраці з Громадською організацією «Українська творча спілка «Три крапки» презентував соціально-мистецький проект «Зніми рожеві окуляри». Він акцентує увагу на проблемах, що виникають при наданні паліативно-хоспісної допомоги в Україні. На виставці була представлена серія плакатів із меседжем «Зніми рожеві окуляри» від студентів черкаських коледжів. Також були продемонстровані малюнки для книжки-казки з однойменною назвою, які створили учні загальноосвітніх шкіл та шкіл естетичного виховання Черкаської області. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

До Дня паліативної та хоспісної допомоги у Черкасах презентували проект «Зніми рожеві окуляри»

Організатори підкреслюють важливість надання паліативної допомоги людям, які її потребують, а також наголошують на розвитку культури спілкування з паліативно хворими людьми та толерантного ставлення до них.

До Дня паліативної та хоспісної допомоги у Черкасах презентували проект «Зніми рожеві окуляри»

− Нині до нас (Міністерство охорони здоров’я України, – ред.) приходить дуже багато скарг від сімей, де є хоспісні хворі, та від правозахисних організацій із різних регіонів. Вони зазначають, що в місцевих медичних закладах не вистачає знеболювальних препаратів. Коли ми приїздимо до регіону, з якого отримали скаргу, то чуємо від лікарів, що проблем немає. Значна кількість медичних працівників не призначають сильно діючі знеболювальні препарати пацієнтам, які цього потребують, або призначають слабкі знеболювальні препарати. Але біль потрібно знімати, її не можна терпіти. Нині ми хочемо зняти «рожеві окуляри» у всіх жителів країни і звернути увагу на цю проблему. У жодній області не було такої активності як у Черкаській, – розповідає Леся Петрівна Брацюнь, радник міністра МОЗ України з паліативної допомоги. – Протягом 2017−2018 років ми будемо відвідувати кожну область із метою покращення рівня надання паліативно-хоспісної допомоги та й надалі проводити навчальні семінари для лікарів із хоспісної допомоги.

До Дня паліативної та хоспісної допомоги у Черкасах презентували проект «Зніми рожеві окуляри»

Паліативна допомога дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх родин, які зіткнулися із проблемою невиліковного захворюваня. Така допомога покликанна полегшити біль та інші симптоми тяжкої хвороби, надати підтримку, яка допомагає вести максимально гідне життя, систему підтримки близьких пацієнта під час його хвороби.

До Дня паліативної та хоспісної допомоги у Черкасах презентували проект «Зніми рожеві окуляри»

У вересні 2017 року в структурі комунального закладу «Черкаський обласний онкологічний диспансер» в тестовому режимі запрацював обласний Центр паліативно-хоспісної допомоги. Нині у ньому облаштовано 10 ліжкомісць, але в майбутньому планується – 50. Не менше двох із 10 вказаних повинні мати можливість бути адаптованими під потреби пацієнтів дитячого віку. Наразі в приміщенні працюють фахівці, які зорієнтовані на створення проекту з ремонту та адаптації приміщення під потреби Центру. Розпочато роботи з облаштування пандусів. На черзі − встановлення підйомника на другий поверх. На наступний рік запланований ремонт цокольного поверху та облаштування санвузлів у окремих палатах. Також передбачються апарати кисневої підтримки, яких нині в наявності всього два.

До Дня паліативної та хоспісної допомоги у Черкасах презентували проект «Зніми рожеві окуляри»

− У цьому році ми отримали приміщення, в якому хочемо створити потужний повноціний паліативно-хоспісний стаціонар. Нині приміщення, яке нам надали ще не пристосоване, адже не має умов, які висуваються до паліативного стаціонару. Програмою, яка була створена у 2015 році, передбачається фінансування 50-ти стаціонарих ліжкомісць із функціональною виїздною службою. Зараз триває відпрацювання схеми й алгоритму подальшого розвитку Центру і визначення кількості кадрів. Але тільки силами медичних працівників паліативна допомога ніде у світі не надається. В усіх країнах дуже велику підтримку надають волонтерські організації, психологи та просто доброзичливі люди, − зазначає Дума Валерій Дмитрович, заступник головного лікаря з ОМР КЗ «Черкаського обласного онкологічного диспансеру» ЧОР. – За час мого практичного досвіду, я не бачив жодного пацієнта, який був би якимось чином залежний від знеболювального. А от страждання ми бачимо дуже часто. Тому рух, який ми підтримуємо і створюємо є дуже важливим. Коли мене запрошували на цю акцію, я подумав, як же можна зобразити на малюнках тему паліативної допомоги. Це − сум, страх та страждання. Але на виставці ми бачимо позитивні малюнки й плакати. Паліативно хворі частіше навіть можуть бути щасливішими за нас із вами. Хоспісна допомога – це не тільки «ліжко – біль – знеболення». Паліативний пацієнт на сьогодні – це абсолютно активна людина, про яку ніколи не можна подумати, що вона чимось обмежена.

Серед нагальних проблем, з якими зіткнувся обласний Центр паліативної допомоги протягом першого місяця роботи, є фінансування. Придбання спеціалізованих медичних меблів, обладнання, витратних матеріалів потребує чималого вливання коштів, котре не було заплановано у 2017 році. У наступному 2018 році планується обрахування кошторису будівельно-ремонтних робіт після виготовлення проектно-кошторисної документації. У роботі – визначення оптимального штатного розпису, що буде затверджений на 2018 бюджетний рік і триває підбір кадрів для роботи у закладі. Керівники Центру запрошують усіх ініціативних містян, які не байдужі до даної проблеми.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x