Вірування і гадання на Покрову

Вірування і гадання на Покрову

Після цього свята народні гуляння та вечірні дівочі посиденьки переходили з вулиці в будинок, починалася підготовка до осінніх весіль, а також проводили ворожіння на судженого, на стать дитини, на своє майбутнє. Покрівські жіночі гадання і вірування завжди вважали найбільш правдивими. Звісно, у наш час у такі речі вже мало хто вірить, але спробувати можна.

* У цей день дівчата ходили до церкви поставити свічки перед іконою Покрови Богородиці й помолитися, щоб Господь послав їм гарних наречених і вдалого заміжжя. Дивлячись на полум’я свічки, дівчата намагалися вгадати свою майбутню долю. Тихе полум’я означали тихе сімейне життя, біле і яскраве віщувало багато дітей, а якщо полум’я було рухливим і яскравим, життя мало бути веселим і сповненим радощів. Спеціальні церковні молитви завершували словами: «Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду». Вважалося, що та дівчина, котра першою встигне поставити свічку, першою і вийде заміж. Особливо чутливі навіть могли після цього дійства вночі уві сні побачити майбутнього чоловіка.
* На Покрову дівчата виготовляли спеціальний хліб, який мав приворожити коханого. Для цього щойно спечений житній буханець розламували і вкладали в нього шматочок лляної тканини. Потім хліб відносили в стодолу, де утримувалися вівці, кози або корови. Зранку потрібно було забрати хліб, тканину і молоко з тварин. Хлібом і молоком потрібно було непомітно нагодувати хлопця, а нитку з шматочка тканини вкласти йому в кишеню або просто причепити до одягу.

* Дівчата відрізали нитки однакової довжини і підпалювали їх. Чия нитка згорала першою, та дівчина першою мала вийти заміж. Якщо нитка гасла, це означало, що до наступної Покрови заміж вийти не вдасться.
* На Покрову дівчата саджали в горщиках цибулю. Чия цибулина проростала першою, та першою і вийде заміж.
* Брали обручку заміжньої жінки, котра вже має дітей. Нанизували її на волосину дівчини, на яку гадали. Підвішену на волосині обручку занурювали в склянку з водою, а потім повільно опускали над розкритою долонею дівчини. Якщо обручка буде крутитися, значить у неї народиться дівчинка, якщо рухатися наче маятник – хлопчик.
* Щоб визначити, яким буде майбутнє подружнє життя, брали чобіток дівчини, на яку гадали, і клали в нього шматочок вугілля, цукру, склянку, золотий і срібний персні. Дівчина опускала руку і витягувала перше, на що натрапить. Вугілля символізує працю, цукор – солодке життя, золото – багатство, склянка – веселе життя, а срібний перстень – близьке весілля.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x