У Паланській громаді на Уманщині відбувся вакцинальний захід «Острів здоров’я»

У Паланській громаді на Уманщині відбувся вакцинальний захід «Острів здоров’я»

Нещодавно в амбулаторії загальної практики-сімейної медицини села Кочержинці відбулася профілактично-вакцинальна акція у межах проєкту «Острів здоров’я». Захід провели фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з колегами Уманського міськрайонного відділу Центру та працівниками АЗПСМ села Кочержинці Уманського району.

Ірина Шуляренко, лікарка-епідеміологиня Черкаського обласного ЦКПХ під час зустрічі-консультації для батьків розповідала важливу інформацію про поліомієліт та щеплення від цієї хвороби.

«Для профілактичних щеплень застосовується два види вакцини – це нежива (інактивована) вакцина і жива (оральна поліомієлітна) вакцина.  Для перших двох щеплень у 2,4 місяця життя дітям вводять вакцину у вигляді ін’єкції по 0,5 мл внутрішньом’язево. Наступні щеплення проводять живою поліомієлітною вакциною у вигляді оральних крапель. Усі вакцини, які застосовуються в Україні, зареєстровані, мають дозвільні документи, сертифікати», – зазначила епідеміологиня.

Ліків проти поліо не існує, тому вакцинація є найефективнішим способом профілактики цієї хвороби. Згідно з Національним календарем, щеплення проводяться у 2,4 (ІПВ), далі у 6 та 18 місяців, 6 і 14 років (ОПВ) та забезпечують захист на все життя.

Світлана Василівна на прийом до лікаря привела онуку Ангеліну:

«Онуці 6 років, і сьогодні вона отримала крапельки від поліо. Щоб дитина не переживала, перед щепленням я пояснювала, що все в цьому світі потребує захисту та турботи. Як деревце чи рослинка потребують води, бо без неї хворітимуть, так і людині необхідні щеплення. А вже після кабінету щеплень Ангеліна вийшла веселіша і, думаю, вона іншим дітям буде розповідати, що вакцинація – це не страшно».

Цього дня у Паланській громаді курсував вакцинальний автобус, який підвозив батьків та дітей із сіл Черповоди та Юрківки до Кочержинської амбулаторії. Із села Юрківки на вакцинобусі приїхала мама Катя з двома синами:

«Дуже зручно, що нас забрали на захід, діти взагалі задоволені, що покаталися на такому великому автобусі. А мені сподобалася зустріч із медиками, які дуже просто, детально та з прикладами пояснили про загрозу інфекційної хвороби та важливість профілактичних щеплень. У мене четверо дітей, і всі вони щеплені за графіком».

На захід приходили і родини, які через війну вимушено покинули свій дім. Однією з них була Галина, вона разом із дітьми переїхала до Черкаської області рік тому і попри все піклується про їхнє здоров’я. Доки шестирічний син Андрій грався з іншими дітьми на розважальних локаціях, мама спостерігала за сином та стояла в черзі на вакцинацію:

«Це добре, що вакцинація дітей проходить у такому цікавому форматі, і вони менше боятимуться та позитивно ставитимуться до щеплень», – поділилася враженнями Галина.

Акцію «Острів здоров’я» відвідали 54 дитини та 47 дорослих. На заході працювала вакцинальна бригада амбулаторії села Кочержинці, тож за цей день 28 дітей отримали щеплення проти поліомієліту та 18 від інших хвороб. Загалом зроблено 80 щеплень. Зокрема, 30 дорослих вакцинувалися від правця та дифтерії.

На облаштованих острівцях здоров’я діти фотографувалися з героями вакцинальної акції Зайчиком-Лапчиком та Вакцинкою, розмальовували їх зображення, гралися з медичним набором та отримували подарунки – брендовані кульки, іграшки Зайчик-Лапчик і термочашки зі слоганом «Я вакцинований – я захищений».

Батьки під час заходу отримали буклет «Захистіть дитину від невиліковного паралічу, спричиненого поліомієлітом» та ліфлет «Національний календар щеплень».

 

За інформацією ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x