Черкащанка після вживання тушонки захворіла на ботулізм
У Черкаській області зареєстровано п’ятий із початку року випадок захворювання на ботулізм. Отруєння зафіксували в 56-річної жительки Черкас. Про це інформують у ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».
25 травня хвора вживала тушонку зі свинини домашнього приготування, яка, вочевидь, була виготовлена з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.
Симптоми отруєння у жінки виникли того ж дня: розлади зору, диспепсичні явища, головний біль, запаморочення. До сімейного лікаря пацієнтка звернулася 30 травня. Там, після збору епіданамнезу, їй було встановлено попередній діагноз «ботулізм». Хвору госпіталізували до реанімаційного відділення КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня». Зараз вона знаходиться там на лікуванні у стані середньої важкості.
Потерпілій введено протиботулінічний імуноглобулін.
Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб нагадують, що ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Це дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м’ясо, риба, рідше – овочі.
Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.
Важливо дотримувати головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів. Зокрема це стосується м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів із риби та м’яса. Обов’язково потрібно проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням. А в разі поганого самопочуття – одразу звертатися за медичною допомогою.
Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba