Народні майстри Черкащини присвятили атмосферну виставку птахам

Народні майстри Черкащини присвятили атмосферну виставку птахам

У Галереї народного мистецтва України в Черкасах відкрилася виставка «Птахи в народному мистецтві». Тут представлені 20 робіт майстрів Черкаського обласного осередку спілки народних майстрів України. Усі вони виконані в різних техніках та різними мистецькими засобами. Таким чином митці народної творчості змогли передати споглядачам свої творчі уподобання. Вишивка, витинання, декоративний розпис, ляльки-мотанки, кераміка. І все це присвячено птахам. Через символ птаха митці говорять про надію, волю і нашу, українську, перемогу.

В експозиції, яка вийшла яскравою та різнобарвною, свої роботи представили й уже відомі майстри, й аматори, яким також дали можливість реалізуватись та взяти участь у першій у житті виставці. Зокрема, своїми керамічними та мальованими міфічними диво-птахами як завжди захопила Ольга Бердник-Отнякіна, вишуканими пейзажами в техніці пейзажної вишивки порадувала Оксана Огій, картини у техніці квілт − Наталія Крамна-Таран, багатопланова Анна Веретільник-Криворотова привернула увагу своїм світлим та сповненим надії і віри живописним доробком, Тетяна Дубовець захопила міні-картинами в техніці вишивки художньою гладдю, Кристина Шинкарчук роботами, які занурюють нас в особистий космос кожної живої істоти.

Голова творчої спільноти Ольга Мартинова також показала свої чудові вишивані роботи. Також у виставці взяли участь члени спілки з різних районів Черкащини − Олена Поліщук із Умані, Тарас Крамаренко з Жашкова, Сергій Радько з Межирича.

Як зазначила голова черкаського осередку Спілки народних майстрів України Ольга Мартинова, було велике бажання показати птахів саме через різні види та техніки народної творчості. І дійсно, представлені на виставці роботи абсолютно різнопланові.

− Кожен із майстрів використав свою техніку у власному стилі її використання − хто вишивав, хто малював, хто ліпив із глини, творив із текстилю. Я особисто обожнюю такі виставки, коли відомого тобі майстра раптом пізнаєш із зовсім іншого боку, − зазначила Ольга Михайлівна. − Ця виставка − більше про сьогоднішні почуття майстрів. Вона − про Птаха життя і бажання жити вільним життям, як власне живуть птахи.

Майстриня Лідія Солодар поділилась своєю філософією щодо зображення птаха.

− Під час війни ось такі зустрічі творчих людей − це як вікно до світла життя. Бо всі ми наче сидимо у власних мушлях. Відкриватися, відкривати своє мистецтво іншим − це те, що допомагає вберегти емоційний стан митця. А птаха − це мрія, політ, окриленість. Якщо пов’язувати птаха з темою війни, то скажу так. Птахи є перелітні й ті, що залишаються зимувати. Війна − це зимний час, хто щоб не казав. І ось усі ми такі, що залишились зимувати. Є пташки, що відлетіли в теплі краї, закордон, допоки в нас лютує зима війни. Тема птахів однозначно об’єднала тему нинішнього буття українців. Роботи на виставці надзвичайно потужні й дуже різні. У кожній роботі зображення птаха несе різний характер, філософію, посил та власну історію, що робить її надзвичайно цікавою і атмосферною.

Відома вишивальниця та художник із народної вишивки з 20-річним стажем Наталія Крамна-Таран показала свої картини, виконані у техніці квілт. Майстриня говорить про те, що ця техніка звісно непритаманна українському мистецтву. Проте Україна рухається до Європи, де квілтінг є популярним серед митців. А свої вишивані «квілтові» роботи – «Синички» та «Сорока» вона намагалась максимально наблизити до наших традицій.

До речі, пані Наталія наполегливо несе українське, так би мовити, у маси. Вона навчає народній вишивці аматорів, продовжуючи розпочате своєю колегою та подружкою, нині спочилою Катериною Миронюк. Разом вони у співпраці з Черкаським обласним краєзнавчим музеєм, відділом етнології та Вікторією Наумчук, яка його очолює, продовжують втілювати в життя проєкти «Від традицій до сучасного стилю» та «Своя сорочка ближча до тіла».

Таким чином, майстер-класи в Галереї народного мистецтва переросли в цілий навчальний курс, де аматорки опановують понад 200 цікавих народних технік вишивки.

Вони вже вишили та пошили свої перші традиційні сорочки. Тож, завдяки такому продуктивному навчанню кілька перспективних вишивальниць отримали від голови спілки Ольги Мартинової сертифікати, які згодом дадуть можливість стати повноцінними членами творчої спільноти народних майстрів Черкащини.

До речі, на виставці представлені торбинки із зображенням птахів, виконані ученицями Наталії Крамної-Таран за мотивами рушників Черкаського краю.

Під час теплої і майже домашньої події у нові члени Черкаського осередку спілки народних майстрів України прийняли Світлану Романчу. Ця майстриня активно працює в територіальних громадах та навчає мистецтву виготовлення традиційної ляльки-мотанки. Тож, родина майстрів Черкащини повниться новими іменами талановитих творчих особистостей.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x