Хочу, щоб моя кров допомагала для перемоги: на Черкащині військові-прикордонники долучилися до акції із донорства

Хочу, щоб моя кров допомагала для перемоги: на Черкащині військові-прикордонники долучилися до акції із донорства

Традиційно 14 червня в Україні відзначають Всесвітній день донора крові. У нинішніх реаліях безумовно важливе нагадування про вагомість донорства нині. Адже кров та її компоненти без перебільшення рятують життя як військових на фронті, так і цивільних, які страждають від російської агресії.

Цього дня в одному з медзакладів Черкащини військові з 15-го мобільного прикордонного загону «Сталевий кордон» Прикордонної служби України доєдналися до акції здачі крові. Близько трьох десятків охочих прийшли поділитися своєю кров’ю з тими, хто цього потребує.

Лейтенант Василь Багрій здає кров уперше. Каже, що відчуття досить цікаві та незвичні.

− Я вирішив здати кров, тому що зараз вона дуже потрібна в нинішній ситуації. Щодня багато людей втрачають кров і я знаю, що постійно потрібен її запас, який варто оновлювати. Тож обов’язково планую здавати ще.

Неабияк радіють такій акції, яку спільно організували військові та фахівці Черкаської обласної станції переливання крові, й у відділенні трансфузіології. Лікар-трансфузіолог Олена Кожем’яка говорить, що зараз потреба в донорах дуже велика. Адже кількість пацієнтів, яким потрібна кров та її компоненти, зростає.

− Ми заготовляємо кров та її компоненти для лікування наших пацієнтів. На сьогодні питання донорства дуже важливе й воно потребує покращення, адже потреби, на жаль, зростають. Якщо до початку повномасштабного вторгнення нас забезпечували близько 800 донорів на рік, то зараз потреба в рази більша. Торік, скажімо, ми мали 1 800 донорів, − розповідає лікарка. − Адже зросла кількість пацієнтів як цивільних, так і військових із різними ускладненнями. Лікування гемотрансфузіями на сьогодні – це лікування за життєвими потребами. Тож донори нам сьогодні дуже потрібні.

За словами Олени Володимирівни, така акція зі здачі крові є дуже важливою нині.

− Коли пацієнт у критичному стані, тоді йому переливають компоненти крові. На сьогодні ми зіштовхуємося у своїй практиці з тим, що для одного пацієнта можемо використовувати декілька десятків доз компонентів крові, − наголосила пані Олена.

Олександр Солобчук, начальник служби охорони здоров’я 15 мобільного прикордонного загону сьогодні разом із колегами по службі долучився до донорства.

− Здача крові для нас не є новинкою, адже з першого дня виконуємо бойові завдання й потреба крові є значною. Оскільки сьогодні Всесвітній день донора, виникла ідея долучитися до акції й здати кров. У зоні бойових дій ми забезпечуємо надання медичної допомоги для нашої бригади та суміжних підрозділів, розгортаємо стабілізаційні пункти. Відповідно до нашого алгоритму на кожному такому пункті організовуємо певну групу людей, які можуть стати донорами. У нас завжди є запас крові, який ми отримуємо з різних шпиталів чи центрів переливання, але виникають ситуації, коли треба більше крові певної групи. Тож наші військовослужбовці є в базі й ми завжди долучаємося, сьогодні − не виняток.

Як наголошує Олександр, на етапі надання медичної допомоги кров є дуже важливим компонентом:

− Це те, що рятує життя військовим. Адже найпоширеніша причина смерті на фронті – це критична крововтрата. Так само в будь-яких медзакладах, де проходять лікування наші бійці, компоненти крові дуже потрібні. За останні два роки в країні відбувається суттєвий прогресивний процес щодо правил переливання крові. Раніше було дуже багато заборон. Зараз дозволено переливати кров на етапах евакуації й дозволено це робити не лише лікарям, а й бойовим медикам та фельдшерам, які пройшли спеціалізоване навчання. Для військових це дуже важливо, адже бачимо позитивні зміни в цьому напрямку.

Сержант Вікторія Коломієць теж уперше сьогодні здавала кров. Каже, що трохи хвилюється, але бажання допомогти перемагає.

− Я впевнена у своїй крові, що в мене дуже багато енергії. Я хочу ділитися. Хочу, щоб моя кров допомагала для перемоги, − зазначає Вікторія.

Усіх, із 18 і до 60−65 років, хто відчуває бажання стати донором, не має хронічних захворювань медики запрошують не відкладати, а приходити й здавати кров. Це можна зробити, звернувшись до відділення трансфузіології Черкаської обласної лікарні у робочі дні із 8.00 до 10:00. Попередній запис не потрібен.

Підготовка до цього не складна: за дві доби не можна вживати алкоголь, за добу не їсти жирну, смажену їжу, дотримуватися питного режиму. Зранку треба поснідати легко: каша на воді, солодкий чай із галетним печивом.

Процедура донорства не займає багато часу. Людина, яка хоче стати донором спочатку реєструється, здає кров на аналіз, проходить обстеження в лікаря і власне здає кров, загалом − до 30 хвилин.

Кожен донор отримує позитив від процедури, адже це насамперед корисно для організму. Люди, які працюють, отримують звільнення від роботи в цей день і ще один додатковий відгул. Після кровоздачі всім дають сік та шоколад. Також бонусом є отримання аналізів крові.

Щоб дізнатися, де здати кров у нашому регіоні, звертайтеся до Черкаської обласної станції переливання крові за телефонами: (063) 055-31-47 або (0472) 56-29-76.

 

Ольга Ярмолич, Олеся Зінченко

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x