Черкащанка Даша Подолян готує смачні й корисні ласощі

Черкащанка Даша Подолян готує смачні й корисні ласощі

Тема здорового харчування для молодої, енергійної та креативної Даші Подолян не просто стиль життя, а й можливість творчої реалізації та джерело прибутку. Півроку тому дівчина, перебуваючи в декретній відпустці з маленькою донею Вірою, спробувала приготувати незвичні й корисні для здоров’я солодощі – без цукру, борошна, яєць і молока. Такі не схожі на традиційні смаколики знайшли своїх шанувальників, і тепер кондитерка готує тортики, тістечка й цукерки не лише для близьких, а й на замовлення. Своїми ж виробами доводить – солодке може бути не лише дуже смачним, а й корисним.

Коли донечці було три місяці, виготовила перший «здоровий» торт
Любов до солодкого в Даші, як і в більшості з нас, з’явилася ще в дитинстві. Коли дівчинці виповнилося вісім років, їй подарували першу кулінарну книжку. За тими рецептами вона й вчилася готувати свої перші десерти.
А от про здорове харчування задумалася декілька років тому, почала експериментувати, спершу відмовившись від м’яса, потому – від молочних продуктів.
– Було цікаво, як відреагує організм на такі зміни. Коли ж дізналася, що вагітна, то питання корисного харчування стало особливо актуальним, адже розуміла – дитина буде копіювати харчову поведінку своїх батьків, – говорить дівчина. – Так з’явилася ідея всі десерти й солодощі, які ми готуємо і споживаємо, перевести в більш здоровий варіант.
Пригадалося, як колись потрапила до кафе в Івано-Франківську, де в меню були представлені незвичайні ласощі – без цукру, борошна, молока, яєць.

Черкащанка Даша Подолян готує смачні й корисні ласощі

– Тоді здивувалася: а з чого ж зроблена ця смакота? Почала шукати рецепти в Інтернеті, побачила, що їх насправді дуже багато, але здебільшого на англомовних сайтах, адже, якщо для нас це ще поки новинка, то в Америці така їжа особливо популярна, – відзначає Даша. – Відтак, почала власні домашні експерименти.
Коли ж донечці було три місяці, виготовила перший «здоровий» торт.
– Віруня народилася взимку, була дуже холодна пора з ожеледицями і морозами. Ми майже не виходили з дому, а от навесні наче народилася заново, хотілося щось творити, десь бігти, енергія просто вирувала всередині. То була дуже вдала пора починати щось нове.
Фото першого торта Даша розмістила на власній сторінці в соцмережі – хотілося поділитися зі знайомими своїми кулінарними звершеннями. Ефект був неочікуваним – друзям не лише сподобалися світлини, з’явилося чимало охочих замовити таку смакоту на свято собі чи дитині.
– Відповідно, якщо є попит, то чому б не спробувати реалізуватися в такому напрямку…

Черкащанка Даша Подолян готує смачні й корисні ласощі

Без випікання, лише натуральні й корисні складники
Для своїх смаколиків Даша обрала дуже незвичну назву – «Зелені олені». Говорить, що до вагітності мала амбітні плани відкрити власну кав’ярню, от для неї і придумала таке незвичне «ім’я».
– Та з кав’ярнею довелося відкласти, адже зараз хочеться більше часу приділяти Віруні. Зате назву використала для солодощів, – пояснює кондитерка.
Усі тортики й тістечка готує без випікання. Навпаки, застосовує принцип охолодження і заморожування.
– Основні інгредієнти: горіхи, фініки, які використовую як підсолоджувач замість цукру, кокосове масло, свіжі або ж заморожені ягоди чи фрукти, залежно від сезону, – розповідає Даша Подолян. – Щодо кокосової олії, то її користь у тому, що при нагріванні продукт не утворює канцерогенних речовин. Насправді, ця олія дуже калорійна, але разом із тим неймовірно приємна на смак і сприяє зниженню ваги.

Черкащанка Даша Подолян готує смачні й корисні ласощі

Також для своїх виробів Дарина використовує пророщене соняшникове насіння, яке попередньо замочує на добу. Те саме стосується горіхів – тоді вони краще засвоюються організмом і на смак стають дуже ніжні й солодкі.
– Саме тістечко чи тортик готую недовго, проте цей процес розтягується в часі через суб’єктивні причини – підготовку окремих інгредієнтів та заморожування, – відзначає дівчина.
Усіх тонкощів приготування сироїдних десертів Даша вчилася в Інтернеті.
– Власне, у великих містах такі ласощі вже давно популярні. Щоправда, ціни на них немаленькі, адже собівартість складників досить висока – усе натуральне, й чимало чого доводиться замовляти на різних сайтах, адже неможливо придбати в звичайному магазині, – говорить Дарина.

Черкащанка Даша Подолян готує смачні й корисні ласощі

Здорове харчування не вимагає додаткових фінансових затрат
Десерти Даша Подолян готує з різними смаками. Найулюбленіший – апельсиново-чорничний, проте не менш смачний із м’ятою, який має приємний світло-зелений колір і незвичний смак. Також є з вишнею, арахісом і шоколадом. Загалом, в арсеналі шість смаків.
– У планах експериментувати й розширювати асортимент. На жаль, зараз не вистачає часу, але дуже хочеться робити якісь сезонні пропозиції. Наприклад, восени настає пора гарбуза, чомусь у нашій країні цей овоч недооцінений. Але з нього можна приготувати дуже смачні десерти. Узимку ж настає пора цитрусових, тож добре робити якісь акценти з цими фруктами, – розмірковує Даша.
Нині дівчина має близько 15–20 замовлень на тиждень. У планах розширення і залучення до виготовлення десертів помічників.
– «Здорові» солодощі замовляють здебільшого жінки. Проте останнім часом тенденція почала змінюватися – дедалі більше за такими ласощами звертаються і чоловіки, які хочуть презентувати коханій оригінальні смаколики, – говорить Даша. – Також серед клієнтів чимало молодих батьків, які переймаються питанням здорового харчування і прагнуть, щоб діти їли здорові солодощі.
Даша відзначає, що сироїдні десерти дуже ситні. Навіть кілограмового торту цілком вистачає на частування для шести-семи осіб.
Дівчина відзначає, що здорове харчування не вимагає додаткових фінансових затрат. Натомість, потрібно витратити трохи більше часу, аби скласти меню і закупити необхідні продукти. Адже, коли приходиш утомленим з роботи, завжди є спокуса приготувати щось нашвидкуруч і не заморочуватися «правильною» їжею.
– Головне – визначити пріоритети і привчити себе складати меню трішки заздалегідь. А от смачних рецептів корисних страв на всі смаки вистачає, – запевняє Даша.

Світлана Лазоренко, фото з архіву героїні публікації

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x