Черкащина готується до повернення ветеранів: що обговорювали на нараді з питань ветеранської політики

Черкащина готується до повернення ветеранів: що обговорювали на нараді з питань ветеранської політики

На нараді з питань ветеранської політики під головуванням віцепрем’єр-міністра України – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук обговорили готовність області до роботи з військовими, які повернулися із зони бойових дій. Зібрання відбулося 15 червня у Черкаській ОВА. Про це повідомляє кореспондентка «Нової Доби».

У заході взяли участь також т. в. о. міністра у справах ветеранів Олександр Порхун, очільник Черкаської ОВА Ігор Табурець, голова Черкаської обласної ради Анатолій Підгорний, голова Синодального управління військового духовенства Владика Іоан, а також народні депутати, начальники районних військових адміністрацій, голови територіальних громад, представники міжнародних та вітчизняних партнерів, громадських організацій.

Віцепрем’єр-міністр України – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук зазначила, що успішна реалізація ветеранської політики залежить від того, як вони (присутні) працюють та будують ветеранську роботу в громадах: «За результатами заходу ми повинні мати конкретні рішення конкретних проблем».

На нараді представили презентацію «Черкащина готується до повернення ветеранів» та показали практичний досвід реалізації ветеранської політики в області та її реабілітаційні спроможності. Зокрема, це:

Реабілітація в закладах обласного рівня: відкрито сучасне реабілітаційне відділення у Черкаській обласній лікарні з пропускною здатністю 1 000 осіб. У регіоні розвивають протезне виробництво на базі ГО «Табір Максимум». Триває перший етап реконструкції Черкаського обласного клінічного госпіталю ветеранів війни: створення 80 реабілітаційних ліжок, сучасна реабілітаційна зала, пропускна здатність 2 500 осіб. У області 12 закладів охорони здоров’я надають реабілітаційні послуги амбулаторно, 7 стаціонарно, а до кінця року почнуть працювати ще 5.

Навчання фахівців: 30 соціальних працівників були навчені командою Тренінгового центру «Простір можливостей» у межах курсу «Система підтримки та супроводу ветеранів у громадах із застосуванням кейс-менеджменту». У планах навчання: адміністраторів ЦНАПів, кар’єрних радників, поліцейських, лікарів сімейної медицини, HP-фахівців підприємств.

Інструменти соціальної адаптації та психологічної підтримки в громадах: 1 500 ветеранів та членів їхніх сімей отримали соціальні та психологічні послуги; організовано 200 заходів груп підтримки для 1 900 осіб; у 18 громадах створено ветеранські простори, ще 12 запрацюють до кінця року; запрацював пілотний проєкт соціальної адаптації ветеранів та членів родин у ГО «Табір Максимум», адаптацію пройшли 50 сімей ветеранів.

На це все бюджетом передбачено 443 млн гривень.

Очільник Черкаської ОВА Ігор Табурець зазначив складові ветеранської політики, які потребують уваги:

− Як ми зустрічаємо ветеранів громад? Якими мають бути фахівці та їхні інструменти? Скільки це коштуватиме і де брати кошти? Фахівці, які працюють із ветеранами громад, мають чітко розуміти, для кого вони є пріоритетом. Хотів би закликати всіх зосередитись на роботі з родинами, які чекають повернення своїх захисників, а також тими, хто їх втратив. Важливий напрям − програми поваги, дяки та пошани. Важливо вшановувати не тільки пам’яті загиблих героїв, а й висловлювати подяку живим. Найкращі інструменти для цього − ефективні програми реінтеграції. Звісно, не буває реінтеграції без реабілітації. Також я закликаю усвідомити свою роль у ветеранській політиці.

Тимчасовий в. о. міністра у справах ветеранів України Олександр Порхун зазначив, що важливо працювати з регіонами, адже вони − перші, хто на місцях зустрічають демобілізованих воїнів, які повертаються додому на реабілітацію після отримання поранень або «на щиті»:

− Наразі ми знаходимося на етапі побудови ветеранської політики й розуміємо, що без ОДА, родин загиблих, громад та органів місцевого самоврядування нічого не зробимо.

Окрім цього, голова Синодального управління військового духовенства Владика Іоан розповів про ідею створення психологічних груп підтримки для роботи з сім’ями ветеранів, роботу груп довіри. Анонсував підготовку проєкту щодо оздоровлення 600 дітей воїнів 118 бригади ТРО у Карпатах уже цього літа. Розповів про плани створення ветеранського ордену. Владика Іоан також звернув увагу присутніх на сімейну проблематику.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x