Якість поверхневої води Кременчуцького водосховища перевірили в акваторії м. Черкаси

Якість поверхневої води Кременчуцького водосховища перевірили в акваторії м. Черкаси

Якість поверхневої води оцінюється лабораторіями гідрометеослужби у порівнянні концентрацій забруднюючих речовин з рибогосподарськими нормативами. Ці нормативи є більш жорсткими в порівнянні з санітарно-побутовими нормативами і дозволяють своєчасно реагувати на екологічні зміни в водоймах.
Як повідомив начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань, результати спостережень свідчать, що з року в рік вода в акваторії м. Черкаси забруднена вище норм сполуками азоту, фенолами, хромом шестивалентним, міддю, цинком і марганцем. «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

На основі цих спостережень третього кварталу 2017 року, поверхнева вода водосховища була найбільше забруднена манганом − до 8 ГДК − у створі 6 км нижче міста; хромом шестивалентним до 7 ГДК − в створі нижче вантажного порту та в створі 6 км нижче міста. Найвищі концентрації фенолів, на рівні 6,0 ГДК, були зафіксовані в створі 6 км нижче міста.

У цьому ж періоді якість води була погіршена через інтенсивне розмноження водоростей та їх відмирання. Наслідки цих процесів призвели до цвітіння води. В окремих місцях прибережної смуги м. Черкаси був відчутний неприємний запах води.

Проте порівняно з даними спостережень 2 кварталу 2017 року концентрації мангану зменшились у 5,6 рази. В той період максимальні концентрації марганцю перевищували ГДК у фоновому створі (в районі мосту через річку Дніпро) у 43 рази. Також, дані досліджень у 3 кварталі показують про значні зниження у поверхневій воді концентрацій заліза загального − у 7,2 рази. Це ще раз підтверджує той факт, що концентрації забруднюючих воду речовин знаходяться в прямій залежності від їх скиду у річку.
Неякісна поверхнева вода придатна для вживання тільки після додаткової очистки хлором, що не завжди ефективно.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x