На Черкащині розпочався епідеміологічний сезон гострих кишкових інфекцій

На Черкащині розпочався епідеміологічний сезон гострих кишкових інфекцій

Від початку епідсезону гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь у Черкаській області зафіксовано 187 випадків захворювань. Про це повідомив  генеральний директор ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Володимир Папач під час брифінгу в медіацентрі ОВА 20 червня. Інформує про це кореспондентка «Нової Доби».

Від 20 травня започатковано й здійснюється щотижневий моніторинг захворюваності серед населення області.

− Найвищий рівень реєструють у Черкасах. А також у Ватутінській, Уманській, Катеринопільській тергромадах. 53 % хворих на кишкові інфекції − діти, – повідомив Володимир Папач.

Зареєстровано 60 випадків сальмонельозу, більшість із них в Уманському й Звенигородському районах. За словами Володимира Папача, усі зафіксовані випадки мали побутовий характер: пов’язані з порушенням правил особистої гігієни, недотриманням умов і термінів зберігання, транспортування та приготування харчових продуктів.

Спалахів гострих кишкових інфекцій харчових отруєнь не зареєстровано.

Водночас збільшилася кількість захворювань на ботулізм: кожен 4 випадок в Україні зареєстрований на Черкащині.

− Упродовж року зафіксовано 6 випадків, маємо 7 потерпілих серед дорослих. Це вдвічі більше, ніж торік. Випадки зареєстровані в Черкасах, Черкаському, Уманському та Золотоніському районах. У 5 випадках захворювання спричинене вживанням у їжу в’яленої та копченої риби домашнього приготування, ще один випадок − через вживання м’ясних консерв власного виробництва.

Черкасців закликали дотримуватися профілактичних заходів для запобігання захворюваності на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння. Зокрема, слід:

вживати лише безпечні, доброякісні харчові продукти;

дотримуватися правил термічної обробки харчових продуктів, термінів та умов зберігання;

овочі, фрукти та ягоди ретельно мити чистою питною водою та обдавати окропом;

не купувати харчові продукти на стихійних ринках;

для пиття та приготування їжі використовувати лише бутильовану або якісну воду з безпечних джерел;

дотримуватись правил особистої гігієни;

відпочивати лише на офіційних пляжах і місцях відпочинку;

регулярно дезинфікувати речі побуту;

у разі виникнення ознак інфекційного захворювання терміново звернутися за медичною допомогою.

Володимир Папач також зазначив, що у зв’язку з настанням літа та продовження збройної агресії російської федерації суттєво зростає ризик можливої появи випадків зараження холерою. Із 1 червня розпочато посилений нагляд за цією інфекцією та вжито запобіжних заходів.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x