Сьомий випадок із початку року: у черкащина виявили ботулізм

Сьомий випадок із початку року: у черкащина виявили ботулізм

У 29-річного жителя села Мліїв Черкаського району підтвердили ботулізм. Це вже сьомий випадок із початку року. Повідомляють про це в ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».  

Чоловік 22 червня вживав консервований м’ясний паштет зі свинини та субпродуктів, який, вочевидь, був виготовлений у домашніх умовах із порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів. Це й послужило причиною захворювання.

Симптоми отруєння у чоловіка виникли за три дні потому: загальна слабкість, сухість у роті, розлади зору, диспепсичні явища, утруднене ковтання, порушення мовлення. 25 червня хворий звернувся до сімейного лікаря в амбулаторію загальної практики сімейної медицини села Мліїв, а потім до лікаря-інфекціоніста Городищенської багатопрофільної лікарні, де й було встановлено попередній діагноз – ботулізм. Пацієнта госпіталізували до Черкаської міської інфекційної лікарні, де він наразі перебуває на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії у стані середньої важкості.

У день госпіталізації чоловіку введено протиботулінічний антитоксин. Діагноз «ботулізм» підтверджено лабораторно: в крові виявлено ботулотоксин типу В.

Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб нагадують, що ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Це дуже небезпечна хвороба, яка може призвести навіть до летальних наслідків.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м’ясо, риба, рідше – овочі.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, що були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x