На Черкащині розвивають сільськогосподарське дорадництво

На Черкащині розвивають сільськогосподарське дорадництво

В Черкаській області формують ефективну та доступну мережі дорадчих служб. Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської ОВА Роман Косенко, інформує кореспондентка «Нової Доби».

За його словами, ведення бізнесу у формі фермерських та особистих господарств потребує задоволення потреб виробників. Близько 21% валової продукції Черкащини виробляють господарства населення: фрукти та ягоди − 88%, картопля − 99%, овочі − 75%, молоко − 24% загальнообласного виробництва відповідних продуктів.

«Як правило, це не експортноорієнтована продукція, логістика зберігання та виробництво якої є недостатньою та вимагає значних трудових витрат, − зазначив Роман Косенко. − Господарства практично не мають відповідних знань та навичок прибуткового господарювання і   позбавлені доступу до цивілізованого аграрного ринку».

Проєкт створення дорадчих служб орієнтований на сільськогосподарських товаровиробників. Головний напрям роботи полягає у розширенні професійних знань і вдосконаленні практичних навичок сільського населення, аби допомогти господарствам з високими показниками вийти на новий рівень реалізації власної продукції.

Для створення ефективної дорадчої служби департамент агропромислового розвитку вже:

  • оновив склад регіональної кваліфікаційної комісії;
  • обрав Уманський національний університет садівництва регіональним координатором, що проводить навчання чи підвищення кваліфікації дорадників, експерт-дорадників;
  • розробив  інформаційну та технологічну картки адміністративних послуг для видачі кваліфікаційного свідоцтва дорадника чи експерта-дорадника ЦНАПами.

У планах − поновлення складу дорадчої служби в області, відновлення проведення сільськогосподарських дорадчих послуг серед сільського населення Черкащини та суб’єктів господарювання агропромислового розвитку, а також розроблення програми підтримки розвитку сільськогосподарської дорадчої служби в області.

Нагадаємо, у Черкаській області триває збір урожаю.

Більше новин – у нашому телеграм-каналі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x