Як черкащанам захистити дітей від кишкових інфекцій, – поради фахівців

Як черкащанам захистити дітей від кишкових інфекцій, – поради фахівців

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, що активізуються влітку й можуть призвести до серйозних ускладнень. Особливо вразливі до цього діти. Як уберегти від цього у спеку себе і дітей – розповіли в Черкаському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Збудниками інфекційних захворювань можуть бути віруси, бактерії, вібріони (холера), найпростіші – усі вони найбільш пристосовані до проживання у навколишньому середовищі і доволі довго зберігають свої патогенні властивості.

Дитина може занедужати при вживанні зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше чинниками передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні, м’ясні, рибні продукти, яйця.

Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб радять виконувати прості профілактичні дії:

– підтримуйте чистоту: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, перед вживанням їжі, після проведення особистих гігієнічних заходів, після відвідування туалету, інших місць;

– пийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

– захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин;

– віідокремлюйте сиру їжу від готової.

Навіть дітям 2-го року життя всі нові продукти треба давати дуже обережно, термічно обробленими.

Питна вода повинна бути тільки гарантованої якості. Питний режим, особливо влітку, повинен бути достатнім, не обмежуйте дитину в питній воді. Газовані і солодкі напої маленькій дитині заборонені!

Їжа має бути тільки свіжоприготована. Зберігайте її при безпечній температурі. Зараз, при частих вимкненнях електроенергії, варто особливо відповідально ставитися до термінів зберігання в холодильнику.

Привчіть дітей якомога частіше мити руки, вмиватися, не брати до рота іграшки, предмети догляду, не облизувати пальці рук тощо.

За словами фахівців, найбільш вразливі до кишкових інфекцій діти від 1 до 7 років життя.

Щоб уберегти себе та своїх дітей від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені. Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах та в рекреаційних зонах. За перших ознак захворювання радять негайно звертатися до лікаря.

Нагадаємо, на трьох пляжах Черкас якість води не відповідає гігієнічним вимогам.

Більше новин – у нашому телеграм-каналі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x