Уперше в Черкасах відбувся форум «Залучення ресурсів для розвитку територіальних громад»

Уперше в Черкасах відбувся форум «Залучення ресурсів для розвитку територіальних громад»

У Черкасах відбувся широкий регіональний форум «Залучення ресурсів для розвитку територіальних громад». Захід такого масштабу на Черкащині проходить уперше. За участі представників уже створених об’єднаних громад Черкаського регіону та гостей із інших областей, учасники зібрання ділились позитивним досвідом, обговорювали принципи розвитку комунального господарства громад у рамках децентралізації, використання коштів міжнародних фондів і державних програм для реалізації проектів, які стимулюватимуть розвиток громад, актуальні тенденції залучення зовнішнього фінансування на реалізацію проектів розвитку громад та позначили проблеми, з якими стикаються новостворені об’єднані територіальні громади.

Як зазначив голова Черкаської обласної адміністрації Юрій Ткаченко, якщо спочатку реалізації реформи децентралізації було більше популізму, то сьогодні вже є більше практичного досвіду, який можна переймати.
«Першопрохідці» фактично означили вектор руху для наступників.
− Якщо на першому етапі, під час створення ОТГ на Черкащині, нам було дуже непросто, коли ми переконували громади у тому, наскільки це є важливим для них. Сьогодні дійсно все набагато легше, адже ми маємо кілька позитивних красномовних прикладів. А переваги в об’єднанні дуже прості. Головне − частина повноважень центральної влади, обласної та районної переходить на місця і ресурс, який там отримали, суттєво зріс за кілька років. У деяких ОТГ навіть у 5 і 7 разів. Це говорить про те, що керівнику громади найкраще видно те, що в нього робиться за вікном. Ані голова обласної ради, ані навіть Президент, цього не побачить з власного вікна, − прокоментував Юрій Ткаченко.
Очільник області також зізнався, що вважає реформу децентралізації влади найкращою в Україні реформою, яка дійсно дійшла до конкретної людини. Адже нині в створених ОТГ успішно вирішуються не лише питання ремонту доріг, а вже й беруться долати житлові проблеми для спеціалістів соціальної сфери: лікарів та вчителів, яких конче потрібно утримати в ОТГ. Для цього їм тепер не потрібно йти на поклон до Кабінету Міністрів і просити щось для своєї громади. Навпаки, тепер саме громада отримала у таких питаннях велику мотивацію.
Владці звернули увагу й на те, що безумовно існує низка питань, які неодмінно виникають перед нашими ОТГ. Головним чином це проблема кадрового забезпечення громад, відсутність грамотних професійних кадрів, які могли б чітко визначати пріоритети, відстоювати позицію своєї громади та стратегію її розвитку. І тут потужне плече підставила міжнародна програма «U-LEAD», яка запропонувала свою консультаційну та фінансову допомогу у створенні умов у системі підготовки кадрів для територіальних громад. Це найамбітніша та найбільша програма , що фінансується Європейським Союзом та об’єднує країни-члени ЄС — Данію, Естонію, Німеччину, Польщу та Швецію, і яка спрямована на впровадження реформи децентралізації та сталого регіонального розвитку.

До речі, за невеличкий термін дії цієї програми в Україні, було створено декілька інстутиційних механізмів. Зокрема, у кожній області запрацювали Центри розвитку місцевого самоврядування. Загалом їх уже 24. І всі вони укомплектовані експертами, які працюють на довгостроковій основі.
− Ми чекаємо того дня, коли всі сільські голови, всі утворені громади Черкащини, зрозуміють, що без об’єднаних громад майбутнього в країні не буде. Ми це вже зрозуміли з власного досвіду, — підкреслив один із часто згадуваних «першопрохідців» «отгзації» голова Білозірської ОТГ Володимир Міцук.

За рік село Білозір’я прийняло в себе аж 52 делегації з Черкащини і України, які приїхали сюди за досвідом. Сам Володимир Міцук чинив так само, коли шукав позитивні приклади керування ОТГ в інших областях України, а також у Грузії, Польщі та Німеччині.
− Знаєте, ми йдемо поперед змін – ми приймаємо шлях вирішення своїх проблем, а потім вже чекаємо змін від урядовців, — підкреслив керівник першої найуспішнішої ОТГ на Черкащині. —Ми маємо надію на те, що ті законопроекти, які лежать у Верховній раді України вже 2-ий рік, до кінця року приймуть. Поступово і медична реформа буде в дії, і землі будуть передані об’єднаним громадам у належний спосіб.
Із наступного року розпочнеться примусове об’єднання громад, тобто, ті села, які не встигли об’єднатися до кінця 2017 року, будуть об’єднані у наступному. Із цього приводу на форумі ми почули різні думки. Але в основному всі сходились на тезі − необхідно прискорюватись та не вагатись саме із добровільним об’єднанням.
Юрій Ткаченко, наприклад, міркує: «Ми сьогодні громади особливо не переконуємо. Бо переконувати будуть ті, хто вже об’єднався. Бо вони вже створили певне успішне середовище. У процесах децентралізації виграватиме, як у спорті, найсильніший і той, хто сміливо зробив перші кроки. Варто, мабуть, придивитись до досвіду Польщі. Там «першопрохідці» нині мають найпотужніші громади».

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x