Скільки користі у чашці какао?

Скільки користі у чашці какао?

Мало хто не любить поласувати солоденьким. Найбільш затребуваними серед ласунів є продукти з какао. Шоколадні продукти – це і насичений смак, і невисока калорійність. Вживати какао можна навіть на дієті. Якщо ви намагаєтеся скинути вагу, але вам дуже захотілося солодкого – випийте чашку какао на знежиреному молоці й вам відразу стане легше. Крім приємного смаку, какао має і корисні властивості.

Калорійність какао-порошку – 290 калорій на 100 грам. Під час приготування чашки какао використовують близько 10 грам, тобто калорійність напою без урахування молока і цукру становить 30 калорій. Також у 100 грамах какао міститься 24 грами білків, 15 грамів жирів, 10 грамів вуглеводів, 35 грамів харчових волокон і 4 грами органічних кислот. У какао наявна ціла низка корисних для організму людини вітамінів. Це вітамін PP, B5, E, B6, B2, B1, B9, A, бета-каротин.

Окрім того, какао-продукти багаті на мінерали. Це, зокрема, калій, фосфор, магній, кальцій, сірка, натрій, хлор, залізо, цинк, марганець, мідь, фтор, молібден. Крім органічних кислот, вітамінів, макро- і мікроелементів, какао може похвалитися наявністю таких речовин, як кофеїн, теофілін, теобромін (ця трійка має виражений тонізуючий ефект), фенілетиламін (природний антидепресант), меланін (захищає шкіру від ультрафіолету й опіків), поліфеноли.

Жирні органічні кислоти спільно з білками сприятливо впливають на здоров’я судин, тримаючи під контролем рівень холестерину. Усього у какао є чотири жирні кислоти — вони всі разом і при сприянні інших речовин утворюють вкрай корисну суміш, яка має антиоксидантні, регенеруючі, імуномодулюючі, антиканцерогенні властивості. Какао позитивно позначається на синтезі в організмі білків і ферментів, оскільки має в складі пурини.

Із огляду на вітамінний ряд і наявність природних антидепресантів какао є відмінним засобом для підняття рівня ендорфінів — гормонів щастя і радості. Саме тому, коли сумно і долають важкі думки, так допомагає чашечка шоколадного напою. Також учені відзначають позитивний вплив какао на розумову діяльність — воно стимулює мислення, сприяє концентрації уваги і тривалої високої працездатності. Какао захищає від стресу і підвищує життєвий тонус.

Какао застосовується в різних сферах виробництва. Воно є важливим компонентом у кулінарії, фармакології, косметології. У кондитерській ми купуємо шоколадне печиво, в аптеці — таблетки від низького тиску або кашлю, у магазині засоби для догляду — лікувальну маску для волосся або бальзам для губ — і у всіх цих продуктах є какао.

Какао може використовуватися як протикашльовий, відхаркувальний засіб. Тому багато медикаментів для лікування бронхіту і пневмонії мають у складі цей продукт. Також какао ефективне при лікуванні простудних і вірусних захворювань, оскільки відмінно захищає і бореться з усіма згубними мікроорганізмами — вірусами і бактеріями.

Вживаючи какао, ви можете розраховувати на зняття запалення кишечнику, зупинку розладу кишечнику, полегшення перебігу багатьох захворювань шлунка, профілактику холециститу і серцевих захворювань, зниження рівня холестерину в крові. Какао перешкоджає розвитку атеросклерозу і варикозного розширення вен. Від холециститу какао захищає як природний жовчогінний засіб.

Яскраво вираженої шкідливої дії какао не має. Воно може виявитися шкідливим, токсичним тільки при низькій якості продукту, тому для готування і лікування вибирайте якісний какао-­порошок.

Від його вживання варто утриматися:
– людям з індивідуальною непереносимістю, кропив’янкою, харчовою алергією на какао;
– людям зі значним порушенням обміну речовин;
– людям, що страждають від безсоння, треба обмежити прийом какао у другій половині дня;
– гіперактивним дітям і дітям до трьох років.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x