Черкаському онкоцентру – 70: відділ пухлин репродуктивної системи жінки (ВІДЕО)

Черкаському онкоцентру – 70: відділ пухлин репродуктивної системи жінки (ВІДЕО)

Один із провідних медичних закладів регіону – Черкаський обласний клінічний онкологічний центр – святкує 70-річчя! За цією датою – тисячі врятованих життів, тисячі людей, які повернули собі надію на щасливе та повноцінне життя без раку. Це заслуга висококваліфікованих фахівців, які самовіддано борються з хворобою за допомогою найсучасніших методів лікування, та новітнього обладнання, що відповідає кращим світовим стандартам.

Сьогодні онкоцентр – це не просто лікувальний заклад. Це потужний осередок науки та інновацій, де постійно впроваджуються нові методи діагностики та лікування. Із нагоди ювілею розпочинаємо цикл публікацій про кожен структурний підрозділ онкоцентру.

 

Гінекологічні ліжка в Черкаському обласному онкологічному центрі вперше відкрили в 1954 році в складі хірургічного відділення.

Онкогінекологи та онкохірурги в той час – невеликий колектив, який працював згуртовано, асистуючи один одному, що надалі й визначило особливості школи онкогінекологів у Черкасах, які вільно працюють не лише на органах малого тазу, але й на кишківнику та сечовому міхурі, як самостійно, так і в співробітництві з онкохірургами та онкоурологами.

Окреме відділення онкогінекології відкрили лише в 1970 році, а через два роки − у 1972 − розширили до 55 ліжок. Організатором і багаторічним керівником відділення була Харченко Ганна Яківна, завдяки зусиллям якої протягом перших 5 років кількість захворювань на рак шийки матки в Черкаській області знизилася втричі. Також була організована своєчасна комплексна онкогінекологічна допомога для жіночого населення області з ранньою діагностикою і патоморфологічною верифікацією, тоді ж впроваджувалися в області цитологічний скринінг і масові профогляди жінок. Завдяки співпраці з лікарями відділення радіології став доступним для онкохворих ще один, третій, метод комплексного лікування (крім хірургічного і хіміотерапії) − променевий. Під керівництвом Ганни Харченко працювали досвідчені лікарі, одна з них − Маргарита Васильєва − організувала в 1986 році на базі поліклінічного відділення ЧООД перший в області кабінет патології шийки матки.

У 1990 році завідувачем став Ковальчук Віктор Миколайович. Під його керівництвом продовжився розвиток онкогінекологічної служби області, яка тісно співпрацювала з обласною цитологічною лабораторією. Багато було зроблено для залучення акушерів-гінекологів до справи ранньої діагностики раку жіночих статевих органів. Особливу увагу приділяли діагностуванню раку шийки матки. Продовжувалось оснащення і вдосконалення роботи обласного кабінету патології шийки матки. Віктор Ковальчук разом із колегами-онкогінекологами продовжив впровадження гормонотерапії хворих на рак ендометрію. За час його завідування в ЧООД з’явилася талановита молодь: із 1987 почав працювати онкогінеколог Іван Деркач (який у 1996 стане завідувачем відділення), із 1991 − онкогінеколог Володимир Бондар, з 1996 − онкогінеколог Олександр Зданевич, із 1998 року − онкогінеколог  Ольга Палійчук.

У 2002 році новим завідувачем онкогінекологічного відділення онкоцентру став кандидат медичних наук Євген Хмурковський. Під його керівництвом у 2003 році відділення реорганізували в онкогінекологічний центр зі  стаціонаром на 40 ліжок і 2 кабінетами амбулаторного прийому − гінекологічного й обласного кабінету патології шийки матки.

У 2010−2018 роках посаду завідувача обіймав Олександр Зданевич.

У 2018 році онкогінекологічний центр перейменували на обласний центр онкології та мініінвазивної хірургії. У цей період завідувачем центру був Євгеній Коляда, а посаду старшої медичної сестри обіймала Аліна Косенко.

Із 2020 року обласний центр онкології та мініінвазивної хірургії стає обласним центром онкології та здоров’я жінки. Обов’язки старшої медичної сестри з 2021 року виконує Ліна Кіндратенко.

У 2023 році через  реорганізацію закладу об’єднали 2 відділення − онкогінекологічне та хірургічне відділення № 1 й створили відділ пухлин репродуктивної системи жінки. Нині відділ функціонує під керівництвом Олександра Майданюка, який працює в закладі ще з 2001 року.

«Я люблю свою роботу за те, що вона не є сталою, постійно змінюється. Вона є зовсім різною і чимось завжди новим. Моя мрія — постійно вдосконалювати свою професійну роботу й оперативну активність», − поділився Олександр Майданюк.

На сьогодні у відділі пухлин репродуктивної системи жінки працює 38 осіб:  5 лікарів-онкогінекологів, 4 онкохірурги, 17 медичних спеціалістів із медичною освітою та 12 осіб молодшого медичного персоналу. Перев’язувальна медсестра Людмила Перун працює в лікарні з 1995 року. Розповідає, що любить свою роботу за те, що може допомогти й бути корисною: «Хоч це моя робота і я її люблю, але мрію, щоб онкохворих було менше».

Усе своє свідоме працездатне життя присвятили гінекологічному відділенню й наразі перебувають на заслуженому відпочинку медсестри Ольга Боковня, Любов Водяник та Євгенія Горбенко.

Медична сестра перев’язувального кабінету Наталія Дем’яненко працює тут із 2003 року. Розповідає: «Я люблю те, що я роблю. Коли надаю допомогу, коли люди вдячні, що ти їх лікуєш. Я люблю своїх пацієнтів за те, що вони доброзичливі й людяні».

Спеціалісти відділу виконують близько 600 об’ємних хірургічних втручань за рік, надають комплексну онкологічну допомогу, займаються науковою та методичною роботою.

На почесному посту залишається незамінна Надія Пущенко, яка віддала 53 роки онкологічному закладу та зокрема відділенню − прийшла працювати після закінчення медучилища у 1971 році, а згодом виконувала обов’язки старшої медсестри відділення, які їй у 1975 році передала Галина Ільченко. Нині працює процедурною медсестрою відділу пухлин репродуктивної системи жінки.

«Онкоцентр для мене є другим домом. Я люблю це відділення, цю лікарню, − каже вона. − Колегам хочу побажати теж працювати добросовісно й відповідально ставитися до своєї роботи, щоб вони були гідні своєї професії».

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x