На Черкащині моніторять, куди діваються закуплені ліки

На Черкащині моніторять, куди діваються закуплені ліки

Про громадський моніторинг доставки та використання лікарських засобів на місцевому рівні розповіли представники БО «Черкаська мережа». Серед колег із кількох інших областей вони беруть участь у проекті ПРООН «Надання послуг з організації та проведення процедур закупівель Міністерству охорони здоров’я України». Проект реалізовується в Дніпропетровській, Донецькій, Львівській, Полтавській, Харківській та Черкаській областях. Також проект передбачає збір суспільно важливої інформації, зокрема, в Черкасах та Черкаській області стосовно доступності ліків, які були закуплені ПРООН для МОЗ України за кошти державного бюджету за програмами «Дитячий гепатит» та «Доросла онкологія». Цікаво, що проект здійснюється саме на прохання Міністерства охорони здоров’я України.

Головна мета цього проекту − проаналізувати ті закупівлі, які наразі існують та з’ясувати, яким чином відбуваються ці процеси, щоб цим можна було б реально скористатись людям. А ще − обійти ті корупційні схеми, які існували та можливо ще існують в нашій країні, аби збільшити доступ до ліків людей, які хворіють тими чи іншими хронічними захворюваннями. Активісти «Черкаська мережа» сподіваються, що лікарі медзакладів, які потрапляють під проект, щиро розкажуть про свої труднощі, з якими стикаються. Їм готові роз’яснити, що за відвертість не покарають, не звільнять, а навпаки — така співпраця лише покращить роботу. Анкети, які мають заповнювати і лікарі, і пацієнти, будуть анонімними. Є також варіант заповнення анкет в мережі інтернет.
— Ми шукаємо конструктиву та компромісу, бо дійсно хочемо з’ясувати, де та яма, яку потрібно залатати, де ж та прірва, через яку потрібно щось побудувати, — коментують вони.

На нинішньому етапі ситуація є такою, що нині розповсюджуються препарати ще із закупівлі 2016 року. Ліки дійсно закуповуються, проте чомусь вони не доходять до пацієнтів, або доходять не вчасно. Внаслідок цього в людей із хронічними захворюваннями ідуть ускладнення із здоров’ям, але найстрашніше — дискридитується сама система. Тому не виключено, що в якийсь момент МОЗ захоче повернутися до старої системи, що зумовить зрештою ще більші затримки з закупівлею ліків, а від цього ще більше страждатимуть ні в чому не винні хворі люди.
Голова правління БО «Черкаська мережа» Олена Стрижак пояснила, чому людям, які мають хронічні захворювання так важлива саме безперервність у закупівлях та безпосередньо у прийомі ліків. Часто від цього залежить не просто якість їхнього життя, а життя хворих взагалі. Однак в Україні часто стикаються із проблемою затримки поставок ліків, коли тендери зриваються. І тут головну роль відіграє не стільки відсутність коштів, як така, а безвідповідальність людей, які мають зробити механізм закупівель безпроблемним та прозорим. Також пані Олена нагадала, що Україна прагне до світової стратегії 90/90/90. Тобто, 90% від всієї кількості людей знають про свій статус, 90 % приймають антиретровірусну терапію та 90 % з усіх людей мають реактивний вірус.
За словами координаторки проекту «Доступні ліки» в Черкаській області Світлани Федорової, при анкетуванні у лікарів спитають, коли поступили препарати в медзаклад, коли вони були видані пацієнтам, а у пацієнтів — коли саме вони отримали ліки та в якому об’ємі. Адже за спостереженнями активістів, до закупки препарати самою структурою ПРООН все відбувається чудово, проблеми починаються в момент передачі ліків медичним закладам.

— Чому саме тема медичних закупівель нас цікавить і чому ми приймаємо у цьому активну участь у дослідженні цього питання та тих процесах, які безпосередньо стосуються медичної реформи, — зауважила Олена Стрижак. — Ліки для людей, які живуть з ВІЛ і які надаються їм державою закопуються за рахунок державного бюджету та Глобального фонду, який діє в Україні з 2003 року та надає допомогу не лише на прямі сервіси для людей, що живуть з ВІЛ, а й на закупівлю ліків для профілактики та протидії ВІЛ-інфекції та туберкульозу в нашій країні. Власне тема закупівель таких специфічних ліків турбує тих людей, які потребують безперервного лікування. Переривати лікування загрозливо не лише для хворих. Якщо людина вчасно не приймає ліки, вона може стикнутись з такою проблемою, що вірус може набути більшої агресивності і вона знову стане небезпечною у плані інфікування для інших людей. У разі, якщо людина вчасно приймає ліки, то рівень вірусу в крові стає майже непомітним для лабораторних досліджень. І це означає, що вірус не є активним і людина, яка фактично є носієм ВІЛ-інфекції, є небезпечною для інших. Цей факт доведено дослідженнями та світовою практикою боротьби із епідемією ВІЛ-(СНІД).
До уваги, на диспансерному обліку на Черкащині перебувають 3600 осіб із ВІЛ, виявлених випадків захворювання реально значно більше. Але лише людина, яка стоїть на диспансерному обліку, може отримувати необхідне лікування. Антиретровірусні препарати не реалізовуються в аптечній мережі і їх не має у вільному доступі. До пацієнта вони потрапляють тільки через державні закупівлі.
Закупівля лікарських засобів ПРООН та іншими міжнародними організаціями є тимчасовим заходом для України, що діятиме на період до 2019 року. Підтримка ПРООН МОЗУ реалізовується у створенні Агенції із закупівель медичної продукції. Агенція є незалежною організацією, яка буде відповідати за проведення закупівель медикаментів для українців за допомогою сучасного програмного забезпечення та прозорих процедур. Серед досягнень у 2016 році — запуск двох електронних систем моніторингу та управління запасами. Система «Е-ліки» була розроблена з пацієнтською спільнотою у двох областях. У той час, як спільна з ДП «Укрвакцина» електрона система управління запасами вже пройшла пілотне використання у 13 лікарнях і незабаром буде розгорнута на широку мережу закладів.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x