Цей день в історії: 26 липня 2024 року

Цей день в історії: 26 липня 2024 року

Розповідаємо про пам’ятні історичні події та свята, які відзначають 26 липня.

 

Події дня в Україні:

День парашутиста (скайдайвера) − неофіційне професійне свято, започатковане у 1930 році;

1919 рік − махновці вбивають отамана українського війська за часів Громадянської Війни Матвія Григор’єва;

1941 рік − у Канаді засновують Українське товариство допомоги Батьківщині;

1945 рік − на маріупольському заводі «Азовсталь» відбудовується перша домна;

1996 рік − у Дніпропетровську відкрили унікальну станцію для демонтажу та нейтралізації міжконтинентальних балістичних ракет;

2008 рік − повінь, зумовлена дощами, в західних областях України. Підтоплено понад 21 тисячу будівель. Цього дня в Івано-Франківській області загинуло шестеро людей, напередодні − двоє.

 

Цього дня народилися:

1931 рік − український літературознавець, критик, громадський діяч, дисидент радянських часів, Герой України, академік НАНУ Іван Дзюба;

1943 рік − український журналіст, письменник Володимир Андрущенко;

1958 рік − українська письменниця Галина Пагутяк.

 

Цей день у світі:

Міжнародний день обізнаності про хворобу Гоше − присвячений підвищенню обізнаності про хворобу Гоше, небезпечне для життя аутосомно-рецесивне захворювання, відоме як порушення накопичення лізосом (хвороба накопичення ліпідів). День був заснований Європейським альянсом Гоше (EGA) з метою підвищення обізнаності про хворобу.

Всесвітній день  тофу − присвячений  тофу – рослинному заміннику м’яса та  молочних продуктів, таких як сир, що виготовляється з соєвих бобів. Цей день відзначається для того, щоб відсвяткувати та популяризувати споживання тофу як основного продукту харчування, особливо серед веганів та вегетаріанців.

Міжнародний день збереження мангрових екосистем. Цей день був запроваджений ЮНЕСКО з метою підвищення обізнаності про важливість мангрових екосистем та сприяння їх збереженню і сталому використанню. Мангрові зарості – це унікальні, особливі та вразливі екосистеми, які сприяють добробуту, продовольчій безпеці та захисту прибережних громад у всьому світі. Вони підтримують багате біорізноманіття та слугують середовищем існування для риб і ракоподібних.

День есперанто − створений із метою популяризації інтернаціональної мови у світі. Есперанто − штучно створена міжнародна мова, на яку в кінці XIX − на почату XX століть покладалися великі надії. Маючи цікаву історію виникнення й розвитку, вона мала зупинити ворожнечу між різними націями та поєднати мирний світ у єдине ціле.

 

1908 рік − у Парижі фінішували перші навколосвітні автомобільні перегони, що стартували 12 лютого в Нью-Йорку;

1913 рік − австрійський уряд скасовує конституцію Королівства Богемія;

1948 рік − Велика Британія та США підписують умови реалізації «плану Маршалла»;

1971 рік − стартує американський космічний корабель «Аполлон-15», пілотований астронавтами Д. Скоттом, А. Ворденом і Дж. Ірвіном, який 30 липня здійснює посадку на Місяць;

1995 рік − представники 15 країн Євросоюзу підписують Конвенцію про створення Європолу;

1998 рік − компанії Circuit City I Good Guys анонсують новий стандарт цифрового відео − Digital Video Express (DIVX) як альтернативу стандарту Digital Video Disks (DVD).

 

Релігійні свята:

За новим стилем − мученика Єрмолая та інших, преподобного Мойсея Угрина, Києво-Печерського.

За старим стилемпреподобного Стефана Савваїта і Собор архангела Гавриїла.

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x