Експерти перевірили, як черкаські депутати ведуть прийом та інформують про діяльність

Експерти перевірили, як черкаські депутати ведуть прийом та інформують про діяльність

Черкаська обласна організація Комітету виборців України сьогодні озвучила результати перевірки депутатів Черкаської міської ради. До уваги бралися інформування та здійснення прийому виборців обранцями. Це пілотний проект, поширений у восьми обласних центрах України. Повідомляє власний кореспондент «Нової Доби».

− Цей проект покликаний оцінити об’єктивні показники, і лише потім ми підключимо суб’єктивну складову − коментарі експертів, − розповідає юрист ЧОО КВУ Алла Юрковська. − Оцінюємо власне по критерію «так»/ «ні». Чи присутній депутат, наприклад, у соцмережі, чи звітується перед виборцями, чи проводить прийом, чи інформує про себе на сайті міської ради. Із цих «так»/ «ні» ми сформували перший зріз, наскільки депутати відповідають вимогам законодавства. Критерії ми брали відповідно до закону «Про статус місцевих рад».
Перший критерій − це оприлюднення інформації про депутатів та прийом виборців. Висновок однозначний: персональні сторінки всіх депутатів оформлені однаково. Єдиний пункт, що відрізняється, це номер телефону: або відсутній, або присутній.
− Лише єдиний депутат, завдяки своєму статусу секретаря міської ради, Олександр Радуцький, має повну оприлюднену інформацію з біографією. Також більшість депутатів не вказує контактний номер телефону. Коли ми здійснювали моніторингові візити приймальнями, зрозуміли, що це − мінус. Тому що ми б могли уточнити місце прийому та час. Контактний номер телефону є лише у чверті обранців, − зазначила Алла Юрковська.

Експерти перевірили, як черкаські депутати ведуть прийом та інформують про діяльність

Також зважали на періодичність прийому громадян. Законодавство вимагає, щоб депутат не рідше одного разу на місяць здійснював прийом. І всі депутати заявляють, що здійснюють прийом, дехто раз на місяць, дехто 2−3, а дехто й 4. Крім того, звертали увагу, коли здійснюється прийом і лише один із депутатів чекає на громадян після 18.00 – це Олексій Мельник.
− Деякі депутати взяли зобов’язання працювати з громадянами на декількох округах, це 9 депутатів − Косенко, Косяк, Кривошея, Нищик, Радуцький, Скорик, Тренкін, Фомич і Чернецький. Особисто чи не особисто проводять прийом, перевіряли це шляхом здійснення візиту до приймальні. Якщо ми його заставали з першого разу, то ставили 5 балів, якщо з другого разу – 4 бали, якщо ж прийом здійснювався нерегулярно або помічником, ми оцінювали таку діяльність в три бали, якщо ж жодного з депутатів не застали на місці за два моніторингові візити, то він отримував нуль. І таких осіб було 20 %. Щодо місця прийому громадян, то багато депутатів скористалися можливістю розмістити свою приймальню за місцем розташування КСНу і тоді його працівники, виступали нібито їхніми неформальними помічниками, то ж ми тлумачили це на користь депутатів. Деякі депутати проводять прийом за місцем роботи, але часто їх відволікають власні робочі справи. Наприклад, коли ми намагалися потрапити до депутата Петрика у час прийому громадян, він проводив нараду.
Що стосується інформування про діяльність депутатів, то для цього є на сайті міської ради відповідний розділ. Але він мало використовується депутатами. Тому експерти звернулися до соцмереж, із 40 депутатів 38 мають профілі у «Фейсбуці». Активно використовують можливості для двосторонньої комунікації – 47,5 % обранців, які пишуть там про свою діяльність і відповідають на коментарі. Не інформують про свою роботу через «Фейсбук» два депутати – Микола Мирза і Руслан Лола.

− Депутат Лола не веде особистого прийому. До того ж працівники КСНу, де розміщена його приймальня, зазначають, що депутат не з’являється на місці й застати його неможливо. А також він не інформує про свою діяльність у соціальних мережах. Тож по двох номінаціях: інформування про свою діяльність і зв’язок із виборцями внизу рейтингу опинився депутат Руслан Лола. Та хочу наголосити, що ситуацію можна виправитися до кінця березня наступного року, − підсумувала пані Алла.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x