Черкаському онкоцентру – 70: диспансерно-поліклінічне відділення (ВІДЕО)

Черкаському онкоцентру – 70: диспансерно-поліклінічне відділення (ВІДЕО)

Один із провідних медичних закладів регіону – Черкаський обласний клінічний онкологічний центр – святкує 70-річчя! За цією датою – тисячі врятованих життів, тисячі людей, які повернули собі надію на щасливе та повноцінне життя без раку. Це заслуга висококваліфікованих фахівців, які самовіддано борються з хворобою за допомогою найсучасніших методів лікування, та новітнього обладнання, що відповідає кращим світовим стандартам.

Сьогодні онкоцентр – це не просто лікувальний заклад. Це потужний осередок науки та інновацій, де постійно впроваджуються нові методи діагностики та лікування. Із нагоди ювілею розпочинаємо цикл публікацій про кожен структурний підрозділ онкоцентру.

У 1954 році під керівництвом першого головного лікаря Рибки Володимира Йосиповича створено обласний онкодиспансер. Саме тоді для  прийому онкологічних хворих  на території першої міської поліклініки відкрили гінекологічний та хірургічний кабінети, реєстратуру.

Із часом через збільшення кількості онкохворих виникла потреба в розширенні онкологічного диспансеру. Тому в 1971 році збудовано 3-поверховий корпус, на першому поверсі якого й розташувалось поліклінічне відділення, розраховане на 50 відвідувань у зміну. До складу поліклініки ввійшли реєстратура, гінекологічний та хірургічні кабінети, клінічна лабораторія.

У листопаді 1976 року Актом Державної комісії прийнято в експлуатацію нове приміщення поліклініки, розраховане на 150 відвідувань, в якому й сьогодні ведеться прийом амбулаторних хворих. На території поліклініки також було розміщено бухгалтерію, організаційно-методичний кабінет, рентгенологічний кабінет, онкологічну МСЕК.

У різних роках завідувачами поліклініки працювали Грінблат Б. Н., Кірічек В. А., Коломієць П. П., Самохвал Ю. В., Шевченко І. М., Стрембіцька Н. В.

Першою старшою медсестрою закладу стала Гаврилова М. О., а надалі – Тукалевська Ж. О., Мислюк Г. А., Небиваєва Г. В., Ментінська К. В., Топчій А. М., Лохматова С. С., Харенко О. М.

У 70-80 роках у поліклініці було впроваджено нові методики діагностики та лікування онкохворих: термодіагностика, кріодеструкція пухлин, а також запроваджено прийом  лікаря-уролога, стоматолога, гематолога, терапевта. Кількість відвідувань поліклініки на рік сягала від 35 до 45 тисяч.

15 січня 1986 року з метою поліпшення діагностики та виявлення ранніх форм раку шийки матки було організовано перший в області кабінет патології шийки матки. Для лікування жінок закуплено й уведено в дію лазерну установку.

У 80–90 рр. кількість відвідувань поліклініки за рік збільшилась до 50 тисяч. Проводилося близько 2 тисяч малих операцій.

15 липня 1997 року при поліклінічному відділенні відкрили стаціонар із денним перебуванням хворих на 15 ліжок.

13 травня 1993 року для вдосконалення організації спеціалізованої допомоги хворим із патологією молочної залози організовано мамологічний кабінет. Згодом – у 2001 році з метою ранньої діагностики раку молочної залози на 3-ому поверсі поліклініки встановлено мамографічний апарат Сенограф-700. Щорічно мамографічне дослідження проводять близько 3,5 тисячі жінок Черкаської області.

2 липня 2001 створено обласний мамологічний центр, до складу якого функціонально ввійшли мамологічний та мамографічний кабінети диспансерно-поліклінічного відділення.

5 січня 2002 року для покращення скринінгу та лікування онкозахворювань репродуктивних органів жінок створено обласний онкогінекологічний центр, до складу якого ввійшли  кабінет консультативного прийому лікаря-онкогінеколога поліклініки та кабінет патології шийки матки.

3 квітня 2002 року на території поліклініки розпочав прийом дитячий онколог та дитячий гематолог. Щорічно огляд проходить близько 2 тисяч дітей.

Цього ж року завершено капітальний ремонт приміщення поліклініки, відновлено роботу RRS-кабінету.

Із 1 жовтня 2002 року введено в дію програму автоматизованого обліку відвідувань диспансерно-поліклінічного відділення.

Із 2003 року в диспансерно-поліклінічному відділенні розпочато спеціалізований прийом фахівцями відділення пухлин голови та шиї (надалі – онкохірургічне відділення №3), запроваджено нові методики діагностики та лікування цієї категорії хворих.

Диспансерно-поліклінічне відділення, 2004 рік

Із 2004 року з метою покращення якості лікування онкологічних та гематологічних хворих, які потребують медичного нагляду під час лікування лише в денний час, реорганізовано й відновлено роботу стаціонару з денним перебуванням.

У 2005 році на території диспансерно-поліклінічного відділення відкрили кабінет комп’ютерної томографії  та запустили в дію комп’ютерний томограф. 

Диспансерно-поліклінічне відділення, 2014 рік

У 2019 році встановлено сенсорний пристрій для електронного запису на прийом до лікаря. Проведено ремонтні роботи реєстратури, гардеробу. Реєстратуру оснащено  комп’ютерними системами та впроваджено у роботу електронну систему охорони здоров’я eHealth.У 2021 році робочі місця лікарів та медичних сестер лікарських кабінетів  оснастили комп’ютерними системами. Комп’ютеризовано облік лікарських засобів та медичних виробів на робочих місцях медичних сестер.  

У 2022 році встановлено системи відеоспостереження  на другому та третьому поверхах. Встановлено отоларингологічну установку та ендоскопічну стійку в ЛОР-кабінет. Для покращення обслуговування пацієнтів, встановлено ліфт.

У 2023 році закуплено дерматоскоп Mediacam 1000s. ЛОР-кабінет перейменовано на кабінет пухлин голови та шиї. У 2024 році до складу ДПВ увійшов  кабінет ЕКГ. У роботі починають використовувати друк на термальному принтері у маніпуляційному кабінеті.

Диспансерно-поліклінічне відділення, 2024 рік

Зараз диспансерно-поліклінічним відділенням завідує Анна Самохвал, а обов’язки старшої медичної сестри виконує Ірина Кущенко.

Анна Самохвал
Ірина Кущенко

Прийом хворих у поліклініці здійснюють онкохірурги, онкогінекологи,  урологи-онкологи, онкологи, гематолог, дитячий гематолог,  оториноларинголог-онколог,  дерматовенеролог-онколог.

Для багатьох онкоцентр став першою зупинкою в професійній діяльності, як от для лікарки з ультразвукової діагностики Світлани Городиської: «Онкоцентр – це моє перше місце роботи. Тут я проходила інтернатуру, отримала першу спеціальність «Радіологія». На сьогодні я займаюсь ультразвуковою діагностикою і це мені дуже подобається. У роботі найбільше мрію про те, щоб завжди була можливість розвитку й самовдосконалення. Через 10 років бачу наш центр прогресивним».

Світлана Городиська

Лікарями-онкологами широко впроваджуються нові методики діагностики та лікування хворих, постійно проводиться організаційно-методична допомога лікарям поліклінічних закладів м. Черкас та області з питань профілактики та раннього виявлення онкопатології.

Щорічно в диспансерно-поліклінічному відділенні отримують консультативну допомогу близько 60 тисяч пацієнтів, а онкологи проводять більш ніж 2 тисячі амбулаторних операцій.

Олександр Москаленко

Лікар хірург-онколог відділення онкологічної хірургії Олександр Москаленко розповідає, що працює в онкоцентрі з 2001 року. Наразі його робота – консультативні прийоми в диспансерно-поліклініному відділенні. «Онкоцентр – це для мене життя. Якби не було його, то я б не був тим, ким є зараз. Завдяки йому багато чому навчився, зрозумів систему нашої роботи – систему непросту, яка потребує постійної уваги до кожної деталі. Без нього вже неможливо. Дуже радий, що працюю в цій установі. Ця робота не легка, але потрібна. Колегам хотів би побажати терпіння та здоров’я і продовжувати вчитися попри те, що вони вже працюють».

Вони присвятили себе натхненній праці:

Анастасія Топчій

Анастасія Топчій працює в диспансерно-поліклінічному відділенні з 1979 року медичною сестрою лікарських кабінетів. Постійно передає свій багаторічний досвід новому поколінню медичних сестер, користується заслуженим авторитетом та повагою в колективі.

Тамара Страшевич

Тамара Страшевич працює в диспансерно-поліклінічному відділенні з 1993 року. Її багаторічний досвід та наполегливість в роботі, доброзичливість у ставленні до пацієнтів та співробітників допомагають координувати роботу молодшого персоналу поліклініки.

Теплими словами згадують в диспансерно-поліклінічному відділенні й колишніх працівників:

Валентина Гращенко

Валентина Гращенко з 1971 року по 2020 рік працювала зубним лікарем в закладі. Її багаторічний досвід сприяв формуванню нових підходів в лікуванні та обстеженні стоматологічних хворих.

Ніна Хрипко

Ніна Хрипко працювала медичним реєстратором поліклініки з 1966 року по 2005 рік. Її багаторічний досвід, послідовність та наполегливість в роботі, доброзичливість у ставленні до пацієнтів допомагали координувати роботу всіх служб поліклініки.

Микола Чернявський на прийомі з колегою і пацієнткою

Микола Чернявський працював в Черкаському обласному клінічному центрі онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги з 1959 року по 2010 рік на посаді лікаря-хірурга-онколога. З 1975 по 1988 рік був головним лікарем закладу. За час роботи зарекомендував себе висококваліфікованим лікарем, талановитим організатором, вніс вагомий особистий внесок в розвиток онкологічної служби області.

Галина Небиваєва

Галина Небиваєва розпочала свою діяльність у 1978 році медичним статистом та медичною сестрою прийому. З 1982 року по 1986 рік – старша медична сестра поліклініки. З 1987 року по 2013 рік – медична сестра кабінету патології шийки матки. Професійна компетентність, ініціативність, організаційні здібності Галини Володимирівни завжди допомагали створити необхідні умови для якісного прийому та лікування онкогінекологічних хворих.

Єлізавєта Лемещак на святкуванні 50-річчя онкологічної служби Черкаської області

Більше 40 років свого життя віддала праці в поліклінічному відділенні Єлізавєта Лемещак З 1960 року вона працювала медичною сестрою хірургічного, гінекологічного, організаційно-методичного кабінетів. З 1972 по 2001 рік була медичною сестрою гематологічного кабінету. За чуйність, доброту, уважне ставлення її пам’ятають тисячі вдячних пацієнтів.

Більше новин — у нашому телеграм-каналі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x