У Черкасах провели акцію для привернення уваги до проблем незрячих людей

У Черкасах провели акцію для привернення уваги до проблем незрячих людей

Флешмоб «Переведи через дорогу людину з білою тростиною» провели в межах адвокаційної кампанії зі встановлення звукових сигналів на світлофорах 26 липня 2024 року. У ньому взяли участь 6 членів Черкаської міської організації УТОС та їх супровідники: представниця Уповноваженого по правах осіб з інвалідністю в Черкаській області Наталія Капустян, Голова ЧКОО УТОС Алла Козлова, представники департаменту архітектури ЧОВА, громадські активісти.

Мета акції − перевірити людяність черкасців та безбар’єрність Черкас, привернути увагу до проблем людей із білою тростиною у їх пересуванні по місту.

«Доступність міста є однією з проблем, з якою найчастіше зіштовхуються незрячі люди. Хочеться, щоб міська рада звернула увагу на проблеми людей незрячих та слабозорих, щоб місто було доступніше. Для цього потрібно встановити звукові сигнали на світлофорах. На сьогодні ті, що є, або не працюють, або працюють дуже тихо», − розповідає Алла Козлова, голова Черкаської обласної і Черкаської міської організації УТОС.

Учасники акції рухалися за п’ятьма різними маршрутами та зупинялися перед пішохідними переходами, перевіряючи реакцію перехожих і наявність або відсутність  звукового сигналу. Дехто з черкасців пропонував допомогу сам, хтось переводив на інший бік вулиці після прохання.

Незряча учасниця акції Лідія Ільяшенко поділилася, що відстань подолала без проблем навіть попри те, що ділянка дороги мала погане покриття, а світлофори − дуже тихий звуковий супровід (маршрут від Черкаської міської ради по Байди Вишневецького до перехрестя Смілянська-Гоголя). Їй навіть не доводилося просити про допомогу − перехожі пропонували поміч самі й нерідко навіть змінювали свій маршрут.

«Я часто зустрічаю людей з інвалідністю по зору, проте вони нечасто простять про допомогу, − розповіла небайдужа черкащанка Тетяна. − Можливо, просто звикли покладатися тільки на себе, хоча я б ніколи не відмовила, якби вони звернулися з проханням їм допомогти. Я вважаю, що Черкаси дуже не пристосоване до потреб таких людей місто і потрібно звертати увагу влади на це».

Незрячий учасник акції Андрій Граб поділився, що не так часто може звернутися за допомогою. Інколи через те, що нікого немає поруч. Здебільшого тому, що ходить по добре відомим дорогам або там, де пересування полегшують звукові світлофори − без їх сигналу він губить орієнтир в просторі. Сьогодні лише на одному переході (через бульвар Шевченка від Черкаської міської ради до Укрпошти) він почув звук регулювального пристрою, але і той був занадто тихим. Доводилося звертатися по допомогу до перехожих. На щастя, ніхто не відмовив, проте й самостійно поміч ніхто не пропонував − боялися підходити. «Хотілось би, щоб люди звернули увагу й почули те, про що ми говоримо. Розумію, що ці проблеми нікому не подобаються, але ми з ними, на жаль, живемо. Не треба удавати, що нас немає. Не треба боятися підходити й пропонувати допомогу. За результатами сьогоднішньої акції − черкасці привітні й готові допомагати, але у них немає ініціативи».

 

Проблема доступності дорожньої інфраструктури залишається актуальною.  На більшості переходів відсутній звуковий сигнал, що регулює рух пішоходів для незрячих і слабозорих людей.

У 2024 році ЧКОО УТОС реалізує адвокаційну кампанію по захисту прав осіб з інвалідністю з порушеннями зору і проводить моніторинг об’єктів дорожньої інфраструктури міста, опитує своїх членів щодо необхідності встановлення пристроїв зі звуковим сигналом на світлофорах, усунення недоліків на озвучених перехрестях.

«Чому ми не бачимо людей з білою тростиною у нашому місті? Не тому, що їх немає. У нас настільки недоступна інфраструктура, що вони не можуть дозволити собі без ризику для свого життя та здоров’я переходити вулиці, вийти з будинку, дійти до магазину, лікарні, навіть на роботу. Треба об’єднати свої зусилля. Зараз ми знаходимо спільну мову з міською владою, департаментом дорожньо-транспортної інфраструктури та екології ЧМР. Ми співпрацюємо по цьому проєкту: будемо перевіряти наявність озвучки на деяких перехрестях, подавати запит на ремонт і встановлення додаткового обладнання. Дуже сподіваємося, що разом зможемо зробити наше місто більш доступним для людей незрячих і слабозорих», − ділиться волонтерка, засновниця і директорка благодійного фонду «Родина ЛГ» Олена Гавриш.

Сьогодні флешмоб «Переведи через дорогу людину з білою тростиною» проходив на центральних вулицях і перехрестях Черкас, а саме: Шевченка, Хрещатик, Гоголя, Новотроїцька, Смілянська, Небесної Сотні. Учасники планують подовжити акції і в інших районах міста.

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x