Цей день в історії: 27 липня 2024 року

Цей день в історії: 27 липня 2024 року

Розповідаємо про пам’ятні історичні події та свята, які відзначають 27 липня.

 

Цей день на Черкащині:

70 років від дня народження Світлани Анатоліївни Жаботинської (1954), докторки філологічних наук, професорки Черкаського національного університету імені Б. Хмельницького, заслуженого працівника освіти України.

105 років від дня народження Андрія Івановича Химка (справжнє прізвище – Хименко; 1919–1991), письменника, колишнього жителя м. Черкаси, уродженця с. Адамівка колишнього Чигиринського району (затоплене водами Кременчуцького водосховища 1959 року).

170 років від дня народження Ольги Олександрівни Лисенко (дівоче – О’Коннор; 1854–1930), оперної співачки, уродженки с. Миколаївка (колишній Драбівський район, нині – с. Троїцьке Кременчуцького району Полтавської області).

 

Події дня в Україні:

День медичного працівника.  Метою  є подяка усім медичним фахівцям (лікарям, медсестрам, санітарам, лаборантам, фельдшерам тощо) за їхню відповідальну й незамінну працю, підвищення ініціативи медичних працівників. Раніше це професійне свято в Україні відзначали щорічно третьої червневої неділі. Подія встановлена президентом Леонідом Кравчуком 3 червня 1994 року. З 2023 року День медика відзначатиметься 27 липня згідно з указом президента України Володимира Зеленського. Професійне свято медичних працівників було перенесене, щоб ця подія не збігалася з відзначенням на росії.

1834 рік − відкривають Київський імператорський університет св. Володимира (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка);

1936 рік − створюють Інститут історії України;

1991 рік − у Києві створюють Спілку офіцерів України;

2002 рік – «Скнилівська трагедія» (під час авіашоу на Скнилівському летовищі (Львів) зазнає катастрофи літак Су-27, вбивши 77 і поранивши понад 400 людей), найбільша в історії катастрофа на авіашоу;

2006 рік − приблизно о 16:00 в Секретаріаті Президента скликають Загальнонаціональний круглий стіл за ініціативою Президента України.

 

Цього дня народилися:

1892 рік « педагог, музикант, диригент, організатор Полтавської капели бандуристів Володимир Кабачок;

1931 рік « художниця-монументалістка, скульпторка Ада Рибачук;

1965 рік « українська актриса, співачка, лауреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка Наталія Половинка.

 

Цей день у світі:

День вшанування волинки, – це вшанування культового шотландського інструменту, свято унікального і мелодійного звучання волинки. Цей старовинний інструмент, глибоко вкорінений у шотландській традиції, має багату історію, що охоплює тисячоліття, і відігравав значну роль у різних культурних, церемоніальних і навіть військових контекстах.

Міжнародний день декору − відзначається в останню суботу липня кожного року, присвячений унікальній і колоритній японській субкультурі, відомій як мода на декор. Мода декору, що характеризується екстравагантним використанням аксесуарів та яскравих кольорів, стала символом індивідуального самовираження та творчості на модній сцені Харадзюку.

1890 рік − застрелився голландський художник Вінсент ван Ґоґ;

1900 рік − американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Гейвен продає перший гамбургер;

1921 рік  − Фредерік Грант Бантінг виступає з доповіддю про отримання інсуліну;

1953 рік − у Пханмунджомі підписують угоду про перемир’я на Корейському півострові, яка поклала край бойовим діям Корейської війни;

1974 рік − президент США Річард Ніксон звинувачений у перешкоді правосуддю, після того, як він відмовився віддати плівки з інформацією, пов’язаною з вотерґейтським скандалом;

2006 рік − Intel представляє перший процесор лінійки Core 2;

2012 рік − відкриваються XXX Літні Олімпійські ігри в Лондоні.

 

Релігійні свята:

За новим стилемвеликомученика і цілителя Пантелеймона;

За старим стилемапостола Акіли.

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x