Черкаському онкоцентру – 70: відділ паліативної допомоги (ВІДЕО)

Черкаському онкоцентру – 70: відділ паліативної допомоги (ВІДЕО)

Один із провідних медичних закладів регіону – Черкаський обласний клінічний онкологічний центр – святкує 70-річчя! За цією датою – тисячі врятованих життів, тисячі людей, які повернули собі надію на щасливе та повноцінне життя без раку. Це заслуга висококваліфікованих фахівців, які самовіддано борються з хворобою за допомогою найсучасніших методів лікування, та новітнього обладнання, що відповідає кращим світовим стандартам.

Сьогодні онкоцентр – це не просто лікувальний заклад. Це потужний осередок науки та інновацій, де постійно впроваджуються нові методи діагностики та лікування. Із нагоди ювілею розпочинаємо цикл публікацій про кожен структурний підрозділ онкоцентру.

 

1 вересня 2017 року в структурі  Черкаського обласного онкологічного диспансеру створений Центр паліативної допомоги на 10 ліжок. Із грудня 2017 року ліжковий фонд центру збільшено до 50 ліжок. Із 22.01.2018 р. по 06.07.2023 р. завідував центром Максим Босенко. Із 09.08.2023 р. до сьогодні очолює відділ Людмила Гура.

– Для мене наш відділ є місцем, де я можу надавати комплексну підтримку пацієнтам на останніх етапах їхнього життя. Це простір, де використовую свої знання та навички для полегшення їхньої болі, покращення життя і забезпечення емоційної підтримки, – розповідає Людмила Федорівна. – Я ціную можливість бути частиною команди, яка працює над тим, щоб забезпечити найкращий можливий догляд у кінцевих стадіях життя пацієнта. Дуже пишаюся своєю професією, це те, чим я живу, що неймовірно люблю. Із нагоди 70-річчя нашого закладу хочу побажати натхнення, нових досягнень та енергії для подальшої роботи. Нехай наш центр буде прикладом для інших медичних закладів, втілюючи найкращі стандарти медичної допомоги та турботи про пацієнтів.

У відділі паліативної допомоги надають не лише знеболення, а й повноцінний вид медичної допомоги, що включає лікарське спостереження та цілодобовий медсестринський догляд за пацієнтом. Усі препарати та засоби догляду абсолютно безоплатні. Лікування можуть отримати пацієнти без прив’язки до місця реєстрації та проживання (це стосується і внутрішньо переміщених осіб). Паліативна допомога у відділі розглядається як із критичними станами, так із подальшим отриманням спеціального лікування (хіміотерапія, променева терапія, хірургічні втручання) після підбору адекватного знеболення та проведенні симптоматичного лікування (нормалізація показників крові, дезінтоксикація, протинабрякова терапія).

– Наш заклад має колектив із кваліфікованих фахівців, які віддані своїй справі. Протягом багатьох років ми виконуємо важливу місію в житті наших пацієнтів, проявляючи терпіння, чуйність, віддаючи свої знання та частинку своєї душі. Співробітники допомагають хворим боротися із недугою та зберегти повноцінне життя, – ділиться старша медсестра паліативного відділу Тетяна Махаринець.

Із 1 березня 2020 року в структурі  КНП «ЧООР ЧОР» створено виїзну мультидисциплінарну паліативну бригаду. Вона забезпечує мобільну та оперативну допомогу пацієнтам у їхніх домівках, надаючи їм можливість отримати необхідну медичну та психосоціальну підтримку без зайвих труднощів.

Кожен випадок розглядається з індивідуальною увагою та зосереджений на потребах конкретного пацієнта. Під час первинного огляду лікар призначає необхідне симптоматичне лікування, в залежності в скарг та стану пацієнта.

Щоденно бригада мобільної паліативної допомоги здійснює візити до приблизно 20 пацієнтів. Робочі маршрути плануються в залежності від місця проживання. Географія роботи покриває все місто Черкаси.

Мобільна служба здійснює налагоджені систематичні візити із середньою частотою 1 раз на тиждень за місцем перебування пацієнта або ж за потреби частіше.  Кожен із хворих має контактний телефон лікаря та медичної сестри. Більшість питань, що виникають, є можливість вирішити засобами телекомунікації.

Нині триває реконструкція будівлі, де знаходиться відділ паліативної допомоги.

Медична сестра палатна відділу паліативної допомоги Любов Ляшенко загалом тридцять років працює у медичній сфері.

– Я люблю свою роботу, адже можу допомогти людині, коли вона хвора, підтримати. В онкоцентрі я працюю сьомий рік, а загалом тридцять років у медицині. Хочу побажати всім колегам насамперед здоров’я, стабільності й миру та скорішої Перемоги, адже це найбільше мрія.

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x