На Черкащині на 30 % зросла захворюваність на вірусні гепатити

На Черкащині на 30 % зросла захворюваність на вірусні гепатити

Як вберегтись від гепатитів. Шляхи їхньої передачі й профілактика захворювання. Як розповіла заступниця генерального директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ольга Мізінова, наразі епідситуація з вірусних гепатитів у регіоні нестійка, повідомляють у пресслужбі Черкаської ОВА.

– Загалом захворюваність у цілому зросла на понад 30 %, – додала вона. – Із початку року маємо зареєстрованих 175 випадків. Зокрема, це вірусні гепатити А, В, С.

За словами завідувача приймально-діагностичного відділення Черкаської міської інфекційної лікарні Богдана Тищука, на сьогодні в обласному реєстрі хворих на хронічні вірусні гепатити В і С перебувають понад 2 тисячі осіб. Із них 35 – діти.

– Під динамічним спостереженням амбулаторного лікування маємо загалом 1010 осіб, – додав він.  – Зокрема, три дитини. 315 пацієнтів продовжують лікування.

Богдан Тищук також розповів про алгоритм дій при виявленні підозри чи підтвердження захворювання.

– При підозрі на вірусний гепатит чи отриманні позитивного результату швидкого тесту необхідно звернутися до сімейного лікаря, – зауважив він. – Далі – отримати направлення на консультацію до лікаря-інфекціоніста. Також можна самостійно звернутися до приймально-діагностичного відділення Черкаської міської інфекційної лікарні. Зробити тестування можна, зокрема, на базі медзакладу.

Принагідно черкащанам нагадали, як відбувається інфікування на гепатит та як запобігти недузі.

Зокрема, віруси гепатиту А та Е передаються, коли неінфікована людина вживає продукти або воду, забруднені фекаліями інфікованої. Щоб уникнути інфікування, потрібно дотримуватися правил особистої гігієни, споживати термічно оброблену їжу, не вживати воду з відкритих джерел тощо. Найкращою профілактикою гепатиту А є вакцинація. Для забезпечення тривалого захисту впродовж 5−8 років потрібні дві дози вакцини. Але ця вакцина не входить до переліку обов’язкових,  які забезпечуються державою.

Інфікування вірусами гепатиту В, С і D відбувається через контакт слизових оболонок або пошкодженої шкіри з рідинами організму інфікованої людини. Головний спосіб профілактики вірусного гепатиту В – вакцинація. Відповідно до національного календаря профілактичних щеплень, усі діти мають отримати цю вакцину в першу добу після народження. Наступні дві дози – у 2 і 6 місяців. Безкоштовну вакцинацію дітей від гепатиту в Україні запровадили у 2002 році. Також вакцинація від гепатиту В захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В. Вакцини проти вірусного гепатиту С не існує.

До профілактичних заходів належить тестування. Скринінг і діагностика на вірусні гепатити передбачені програмою медичних гарантій. Лікарні забезпечені експрес-тестами, кожен пацієнт має можливість зробити тест.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba              

 

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x