Навіщо нашому організму мідь?

Навіщо нашому організму мідь?

Мідь (Cu) є одним з найважливіших мікроелементів для людини. Вона бере участь майже у всіх процесах в організмі, має сильну протизапальну дію. Тому важливо знати, в яких продуктах харчування міститься найбільше міді.

Мідь «відповідальна» за роботу судин, стан кісток і шкіри, імунітету. Мідь впливає на вироблення гемоглобіну та еритроцитів у крові, робить кровоносні судини міцними і еластичними. Вона має потужну антиоксидантну дію, уповільнює процеси старіння.
Потрапляючи в організм з їжею, цей мікроелемент сприяє переробці жирів, вуглеводів і білкових компонентів в енергію. Нормалізує тиск, забезпечує вироблення інсуліну, бере участь у виробленні пігментів шкіри і волосся. У поєднанні з аскорбіновою кислотою, мідь згубно впливає на деякі бактерії і віруси. Здатна регулювати травні процеси, допомагає виробленню естрогену (жіночих гормонів), бере участь в транспортуванні заліза в організмі, забезпечує роботу мозку і нервової системи.
Добова потреба може варіюватися в залежності від стану здоров’я, віку. Так, дорослій людині досить близько 2 мг на добу, а дитині – від 1 до 2,5 мг. Жінкам, які годують груддю або вагітним необхідні збільшені щоденні дози міді те ж саме і при сильних фізичних і емоційних навантаженнях, зниженому імунітеті, анемії, гастриті.

Нестача міді в організмі зустрічається рідко, оскільки список продуктів, де міститься цей елемент, досить великий. Але краще звернути увагу на деякі симптоми, які вказують на необхідність термінової корекції раціону: втрата апетиту, випадіння волосся, діарея, шкірні висипання, депресія, блідість шкіри, підвищена стомлюваність і слабкість. Тривалий дефіцит міді може набути таких проявів, як анемія, кровотечі, пізній статевий розвиток у дівчаток, остеопороз, безпліддя, швидке старіння організму, розвиток судинних та легеневих захворювань, зниження імунітету, ожиріння, вітіліго, гіпотиреоз.
Як правило, причинами дефіциту міді стає збіднене харчування або порушення обмінних процесів в організмі. Крім того, дефіцит Cu часто зустрічається у недоношених малюків, і при ранньому введенні в прикорм коров’ячого молока. Щоб уникнути гіпокупрумії, необхідно вчасно включити в дитяче харчування продукти, які містять мідь: соки і пюре з фруктів і ягід. Найкраще нестачу міді ліквідують груші, яблука, суниця, абрикоси, чорна смородина. Вводять такі соки у раціон малюків дуже обережно, в невеликих кількостях, щоб не викликати алергічних реакцій.

Мідь можна знайти майже у всіх продуктах харчування. Найбільше її міститься в горіхах, шипшині, свіжих огірках, рослинних жирах. Також її джерелом може стати какао, печінка риби, пивні дріжджі, свиняча та яловича печінка, яблука, житній хліб. Овочі, ягоди і фрукти бажано вживати свіжими, а м’ясо краще засвоюється відварене.
Надлишок міді теж може бути небезпечним. Найчастіші його прояви, це: спрага, головний біль, біль у м’язах, висока температура, сльозотеча, «металевий» присмак у роті, тремор. Однак орієнтуватися тільки на ці ознаки не можна, вони можуть бути обумовлені й іншими причинами. Краще звернутися по консультацію до фахівця.
Задовольнити потребу людини в цьому компоненті можна не тільки продуктами харчування з вмістом міді і прийомом комплексних вітамінно-мінеральних препаратів, але і носінням мідних прикрас.
Важливо пам’ятати, що у поєднанні з харчовими білками, мідь засвоюється дуже погано. Саме тому, навіть у людей, які регулярно вживають продукти з цим мікроелементом, може спостерігатися його дефіцит. Молочна дієта також може викликати серйозний недолік Cu в організмі.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

1 Коментар
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Людмила

стаття дуже змістовна і корисна

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x