Секрети щастя від Сергія Лисенка: «Успішна робота та дружна сім’я»

Секрети щастя від Сергія Лисенка: «Успішна робота та дружна сім’я»

«Агрофірма \”Корсунь\”» є одним із найбільших та найсучасніших сільськогосподарських підприємств Черкащини. Ми неодноразово висвітлювали на своїх сторінках діяльність передових аграріїв, які йдуть у ногу з часом, адже саме вони створюють умови для економічного та соціального розвитку не тільки нашої області, але й всієї України. За нинішніми досягненнями стоять люди – працьовиті, освічені, мудрі. Сьогодні ми розпочинаємо цикл публікацій про найдорожчий скарб, на якому тримається будь-яка структура, про Людей Праці. Першим героєм став головний інженер СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» Сергій Лисенко.

Аграрій з великої літери
Коли знайомилися з Сергієм Дмитровичем, то відразу зрозуміли – порожніх розмов тут не буде. Міцної статури, солідний чоловік, зайвого слова не скаже, але погляд його говорить багато що. Дійсно, наш герой назвав себе непублічною людиною, яка не звикла спілкуватися із журналістами. Він усе життя працює з технікою, де потрібний не моторний язик, а розумна голова та вмілі руки. Спеціальність інженера-механіка обрав випадково, але не шкодує про вибір.
– Правду кажучи, будучи молодим, не задумувався, яку спеціальність отримуватиму, – розповідає наш герой. – Батько відвіз мене в Мелітополь і запропонував вибрати з трьох факультетів: механізація, механізація тваринницьких ферм і ремонт техніки. Старший брат тоді навчався на ремонтника техніки, а я вирішив стати механіком. Так склалося, що навчався аж у трьох вишах. Спочатку вступив до Мелітопольського інституту механізації сільського господарства, провчився там лише рік. Потім потрапив до армії. Це якраз був 1987 рік, коли й студентів призивали на службу. Два роки відслужив. Потому перевівся у сільськогосподарську академію до Києва, а вже диплом отримав в Українському державному аграрному університеті, адже, поки я навчався, академію перейменували. Закінчив навчатися у 1993 році за спеціальністю інженер-механік.
Сергій Лисенко чітко усвідомлює, що аграрне виробництво – одна з небагатьох галузей української економіки, яка має грандіозний потенціал. Україна може нагодувати не тільки Європу, але й увесь світ. Однак для цього потрібно постійно крокувати в ногу з часом, слідкувати за новинками науки й техніки, оновлювати та вдосконалювати технічний парк аграрних підприємств. Цим власне і займається Сергій Лисенко уже понад тринадцять років у СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”».
− Працюю в цій компанії головним інженером із вересня 2004 року. Робота дуже цікава, бо маю справу з сучасною та передовою технікою, яку можна й на виставках показувати. До цього працював за направленням у СТОВ «Нива», що в Ситниках Корсунь-Шевченківського району, два роки. Потім у районному споживчому товаристві дев’ять років і ось тут – уже тринадцять. За ці роки багато що змінилося. Ми стали використовувати провідні світові технології, які допомагають не лише збільшити врожаї, але й більш дбайливо і бережно обходитися із землею-годувальницею, – розповідає герой.

Улюблена робота
Коли Сергій Дмитрович починає розповідати про техніку, розумієш, що він живе своєю роботою. Із гордістю він пригадував перші роки на роботі у СТОВ «АФ \”Корсунь\”»:
− Коли я прийшов, якраз починався процес збільшення технічних потужностей. Тоді в 2006–2008 роках були такі закупки техніки, що, мабуть, жодне підприємство в області так як ми не оснащувалося новими машинами передових компаній із Німеччини, США! Після того, як агрофірма повністю перейшла на сучасну техніку, продуктивність роботи збільшилася в десятки разів! Ми завжди тримаємо руку на пульсі світових технічних новинок аграрної індустрії, підбираємо оптимальні рішення для оновлення та вдосконалення машинно-технічного парку. Беремо лише те, що повністю підходить для нашого регіону.
Я пам’ятаю, коли купили перший «John Deere» в 2006 році. Ми щиро раділи новій сучасній техніці й училися найбільш ефективно використовувати її. Неначе недавно було, а от уже зараз наш комбайновий парк налічує 17 комбайнів. Це такі висококласні машини як 9 «John Deere», 5 «CLAAS», 2 «Case», 1 «MASSEY FERGUSON». А ще ж є парк СТОВ «АФ \”Злагода\”», де працює 10 комбайнів, серед них 9 «John Deere» та 1 «Case». За них ми також несемо відповідальність, ремонтуємо їх за потреби, – із запалом розповідає Сергій Дмитрович.
− Як вам пояснити потужність та сучасність цих машин? Ось, для прикладу, основні роботи зі збирання кукурудзи виконують комбайни марки «John Deere», − із захопленням говорить Сергій Лисенко. − На сьогодні «царицю полів» молотять 11 комбайнів, це приблизно 500 га за добу! Потужні машини «DAF» відвозять від комбайнів зібраний урожай, поставляють продукцію на елеватор. Також маємо перевантажувачі, які забирають урожай від комбайнів прямо на полі й вивозять за його межі. За рахунок них продуктивність роботи комбайнів збільшується у півтора раза, − розповідає головний інженер. – Ще один приклад: надсучасний тракторний парк, де основу складають марки «John Deere», крім того є і «MASSEY FERGUSON», і «Case». Ними ми за добу виорюємо приблизно 540−560 га! Услід за тракторами відразу робимо й зяблеву оранку. Плуги та культиватори у фірмі в основному марки «LEMKEN», маємо також потужний широкоохопний культиватор «John Deere 2210». За добу такий агрегат може покривати площу до 250−300 га, інколи буває і 400! Потужний парк сівалок складають: зернові марки «Amazone», просапні сівалки бурякові, соняшникові, кукурудзяні марки «John Deere». Сівалкою «John Deere» за зміну можна покрити від 200 до 280 га, залежно від географії поля! А ще у нас є рекордсмен у колективі! Наш працівник Руслан Джулай за добу посіяв 286 га буряку.
– У нас дуже хороший колектив, який склався вже давно, – продовжуємо спілкування з Сергієм Дмитровичем. − Немає плину кадрів, адже керівництво дбає про своїх спеціалістів, забезпечує їх усім необхідним для виконання своїх обов’язків, виплачує достойну заробітну плату. Відповідно всі працівники ретельно виконують свою роботу та бережливо ставляться до техніки. Нині обробляємо двадцять п’ять тисяч гектарів землі. Маємо ремонтну базу в «АФ \”Злагода\”», що в селі Заріччя, та майстерню в СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”». Для працівників створено всі належні умови роботи. (Ми бували у їдальнях цих підприємств, і з приємністю згадуємо проведені там хвилини, і передаємо вітання кухарям, що і нас смачно разом із своїми працівниками нагодували. – Авт.) До слова, я хочу сказати, що хороший у нас колектив не лише серед механізаторів, ми плідно співпрацюємо із агрономами, обліковцями, бригадирами. І взагалі, у нас − найкраща агрофірма й найкращий колектив!

Власний рецепт щастя
Розмова з героєм публікації розпочалася із запитання, чи є в нього власний рецепт щастя. І в цю хвилину ми звісно щиро посміхнулися разом із Сергієм Лисенком, бо розділили з ним радість, і вже зрозуміли перший секрет його щастя − успішна і улюблена робота! А от другою складовою, безперечно, є – дружня родина.
– Нашій родині уже тридцять років! Моя дружина Юлія працює вихователем у школі-інтернаті. Вона чекала мене з армії, і це було перевіркою наших стосунків, тоді й вирішили, що будемо разом. Також маю доньку Вікторію, вона – медик, торік закінчила інтернатуру, має ліцензію лікаря-невропатолога, та зараз перебуває у декретній відпустці. Одним із найбільших досягнень у своєму житті вважаю досягнення своєї доньки. Дуже пишаюся нею і завжди підтримую! Маю вже й онучку Єлизавету, їй три місяці. Дівчата – це моя любов, моя гордість і мій надійний тил. Це моє щастя! – говорить Сергій Лисенко. – І якщо ви мене запитаєте, без чого не зміг би прожити, то насправді й сім’я, і робота, і здоров’я, і любов та багато іншого. Бо все це – щасливе життя. От без цього усього я б і не зміг жити. А ще я вірю в Бога. Час від часу ходжу до церкви, але думаю, що справжня віра – це те, що в тебе в душі. Мабуть, кожна людина у щось вірить, комусь молиться, бо без віри дуже складно жити.
І насамкінець, звичайно, запитали головного інженера СТОВ «Агрофірма \”Корсунь\”» про його мрії, його плани та прагнення.
– Мені хочеться, як і кожній людині, щоб у житті все складалося, щоб плани, які поставив собі, досягнути. Щоб робота йшла, як по маслу. Як у батька і чоловіка, мрія одна, щоб всі були здорові й щасливі. А як у аграрія – плани щодо збільшення врожаїв, нарощення потужності нашої агрофірми, − ділиться Сергій Дмитрович. − Ми повинні щодня не лише підтверджувати статус найкращого підприємства, а й постійно працювати над удосконаленням усіх своїх показників роботи. Потрібно постійно вчитися і підвищувати рівень професійної обізнаності, адже життя та сучасні технології не стоять на місці. Але головне, звичайно, при всьому цьому любити і берегти нашу землю, яка дає всім нам сили і життя.

Олеся Зінченко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x