Захмарні зарплати: скільки отримує директор КП “Черкаситеплокомуненерго”?

Захмарні зарплати:  скільки отримує директор КП “Черкаситеплокомуненерго”?

Директор КП «ЧЕРКАСИТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» Павло Карась, який є депутатом Черкаської міської ради від фракції «За майбутнє» — один із найбагатших директорів комунальних підприємств міста Черкаси. За 2023 рік він отримав зарплату в розмірі 3,857 млн грн.

Варто зазначити, що річний дохід майже 4 мільйони у Павла Карася був не завжди: за 2022 рік він отримав 1,676 млн грн заробітної плати як директор КП. Його зарплата стрімко зросла на 130 % до 3,857 млн грн лише у 2023 році.

То звідки взялася така захмарна сума і як визначають розмір заробітної плати для директорів комунальних підприємств?

 

Декларація 2023

 

Комунальне підприємство теплових мереж «ЧЕРКАСИТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» Черкаської міської ради не єдине джерело прибутку Павла Карася.

Окрім заробітної плати, у 2023 році він отримав соціальну допомогу від Департаменту соціальної політики Черкаської міської ради у розмірі 10 тисяч гривень. На що були витрачені кошти наразі невідомо. Окрім цього, Павло Карась отримав 2 200 гривень гонорарів та інших виплат згідно з цивільноправовими правочинами, а також 2 684 тисяч гривень допомоги на поховання.

Попри дохід у майже 4 млн грн, Павло Карась живе досить скромно.

Згідно з поданою ним щорічною декларацією, власного нерухомого майна немає, все воно записане на членів сім’ї. Павло Миколайович володіє лише правом користування земельною ділянкою в селі Геронимівка, двома квартирами в Черкасах та автомобілем Honda Accord. Із цінного рухомого майна, окрім транспортних засобів — промисловий дизельний генератор на 45 kVA, придбаний за 588 000.

Окрім цього, очільник комунального підприємств має право використання на незавершені об’єкти будівництва:

— житловий будинок, загальною площею 146 м2 (власність сестри);

— баню, площею 120 м2 — власність сестри;

— сарай з гаражем, площею 80 м2;

Серед грошових активів — 400 тисяч гривень, 30 тисяч євро доларів та 25 тисяч євро готівкою. На банківських рахунках директора 753 994 тисячі гривень, 444 долари та 505 євро.

Автопарку як такого у директора комунального підприємства немає. Із задекларованих ним засобів пересування — легковий автомобіль TOYOTA SEQUOIA — одна з покупок минулого року — обійшлася посадовцю 749 060 гривень. Вищезгадана Honda Accord, придбана у 2019 році за 48900 гривень є власністю його сестри.

У власності Павла Миколайовича також перебуває трицикл MOTOLEADER, придбаний у 2023 році за 80 тисяч гривень.

А от задекларовану Mitsubishi lancer 2.0, придбану за космічні для 2008 року 120 тисяч гривень, викрали ще у 2018 році.

 

 

Звідки гроші?

За даними Держстатистики, найвища середньомісячна зарплата в Україні — 37 946 гривень. У Європі ця сума значно більша — €5,542 або 234 426 тисяч гривень. Яка ж в очільника КП міста Черкаси?

Річна зарплата директора комунального підприємства, згідно з декларацією за 30 березня 2024 року — 2 857 249 млн грн. Проте вже у виправленій декларації від 28 квітня 2024 сума збільшилася на мільйон — 3 85 249. Редакція «Нової Доби» двічі робила інформаційний запит до «ЧЕРКАСИТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО», аби дізнатися місячний посадовий оклад Павла Карася та інших працівників підприємства, проте відповіді  ми не отримали. Проігнорованими залишилися і спроби отримати коментар від Павла Карася або пресслужби підприємства.

Приблизний місячний оклад розрахували, використовуючи відому нам суму за рік. Отож, директор комунального підприємства отримує за місяць роботи 321 437 тисяч гривень.

Як визначають розмір заробітньої плати нам розповіла юристка Наталія Даньковська:

«Розмір оплати керівникам та працівникам комунальних підприємств визначається згідно з постановою Кабінету Міністра України. Згідно з документом, якщо вартість активів становить більш як 1 млрд гривень та не перевищує 3 млрд або річний чистий дохід від реалізації товарів становить більш як 200 млн та не перевищує 1 млрд, або середньооблікова чисельність працівників – більш як 500 осіб та не перевищує 1 тис. осіб — розмір заробітної плати директора не може бути меншим, ніж 10 посадових окладів працівника основної професії й не більший, ніж 30. Черкаситеплокомуненерго входить до групи, де оборот підприємства становить більше мільярда гривень, а кількість працівників більша за 500 осіб».

Окрім цього, розмір заробітної плати згідно з цим встановлює міський голова. Павлу Карасю був призначений коефіцієнт 16.

Редакція «Нової Доби» також зробила інформаційний запит до Черкаської обласної прокуратури, аби дізнатися, чи розглядала прокуратура заяви щодо правомірності нарахованих заробітних плат посадовцям Черкаської міської ради. Наразі таких звернень до прокуратури не здійснювалося.

Інформуємо, що оскільки на два зроблені інформаційні запити «ЧЕРКАСИТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО» не надало жодної відповіді, редакція «Нової Доби» буде звертатися до відповідних органів для захисту свого права на інформацію.

 

Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba

 

 

 

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x