1−2 вересня 5 осіб із ознаками гострої кишкової інфекції (лихоманка, блювота, біль у животі, пронос) було доставлено до КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» та 1 особу до КНП «Черкаська центральна районна лікарня» Червонослобідської сільської ради. Серед потерпілих – двоє дітей, інформують у ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».
Хворі пов’язують своє отруєння із вживанням страв, виготовлених в одному із закладів громадського харчування Черкаського району.
Наразі потерпілі отримують необхідну медичну допомогу. Загальний стан пацієнтів – середньої важкості. Попередній діагноз – діарея та гастроентерит здогадно інфекційного походження.
Для з’ясування причин та обставин виникнення спалаху фахівці ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» спільно зі спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області проводять епідеміологічне розслідування випадку з комплексом відповідних лабораторно-інструментальних досліджень. Про результати буде повідомлено додатково.
Нагадуємо, гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Профілактика ГКІ:
дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти;
не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
не нехтувати часом термічної обробки продуктів із м’яса та риби тощо.
Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати прості профілактичні дії та в разі нездужання обов’язково звертатися до лікаря.
Більше новин у нашому телеграм-каналі − https://t.me/novadoba