Черкаська область — друга в Україні за кількістю онкохворих

Черкаська область — друга в Україні за кількістю онкохворих

Рівень захворюваності на злоякісні новоутворення в Черкаській області щорічно перевищує середні показники в Україні. Про це під час брифінгу в медіацентрі ОВА повідомив Віктор Парамонов, директор КНП „Клінічний центр онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги Черкаської обласної ради“.

За останні три роки Черкащина була другою серед усіх областей за кількістю онкологічних хворих. Найбільше хворих — у Звенигородському районі. Серед причин — пізня діагностика й занедбаність недуги. Крім того, в умовах воєнного стану такий облік у багатьох регіонах України є недостатнім.

Торік у Черкаській області зареєстрували майже 5 тисяч первинних випадків захворювання (42,9 випадків на 10 тис. населення) — це найвищі дані за останні десятиріччя.
За цей же період від злоякісних новоутворень померло понад 2,2 тисячі людей, що більше ніж удвічі перевищує показник смертності в Україні за 2022 рік. На рівень смертності суттєво впливає пізня діагностика злоякісних новоутворень. Рівень занедбаності у хворих із візуальними локалізаціями пухлин зріс з 15,1 % у 2019 році до 20 % у 2023.

Станом на 1 липня 2024 року на обліку перебуває 47 464 хворих, із них 70% людей — упродовж 5 і більше років.

Чоловіче населення найбільше вражають рак передміхурової залози (14,5%), рак легенів (14,4%), рак шкіри (11,5%), рак ободової кишки (6,7%), прямої кишки (6,5%), рак шлунка (5,8%) і рак сечового міхура (5,0%). Жінки найчастіше хворіють на рак молочної залози (20,1%), рак шкіри (13,2%), рак тіла матки (10%), рак ободової кишки (5,5%), рак яєчників (5,4%), рак прямої кишки (4,9%) і рак шийки матки (4,6%).

У 2023 році до Клінічного центру онкології, гематології, трансплантології та паліативної допомоги госпіталізовано понад 21 тисячу хворих, що на понад 1 тисячу більше, ніж торік. Кількість госпіталізованих із інших регіонів становила 2,5 тисячі людей. Відповідно зросла й кількість оперативних втручань: всього у 2023 році виконано близько 7 тисяч операцій.
Водночас середнє перебування хворих у стаціонарі залишається сталим — 7,9 дня (у 2022-му цей показник становив 7,8 дня), що свідчить про значну інтенсивність роботи Черкаського клінічного онкологічного центру. За останні три роки вона постійно й суттєво зростає, при цьому якість медичних послуг залишається на високому рівні з дотриманням сучасних стандартів та настанов надання онкологічної допомоги.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x