Пересихання грунту – наслідок аномально-теплої весни

Пересихання грунту – наслідок аномально-теплої весни

На Черкащині утримується суха та аномально-тепла погода. 11, 15 та 24 березня в Черкасах встановлено нові рекорди максимальної температури повітря:+15º, +18° та +21º відповідно. Це – перші температурні рекорди з початку року.
Завдяки дуже теплій та переважно сухій погоді, ґрунт швидко прогрівся та досягнув весняної рівноваги і вже з 17.03, що на 3 тижні раніше звичайного, в області розпочалась масовий посів ранніх ярових та зернобобових культур.

Про це «Новій Добі» повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Несприятливим фактором нинішнього ранньовесняного періоду залишається тривалий дефіцит опадів. Так, загальна їхня кількість з початку року по області становить лише 45-70 %, на північному заході області дещо більше – 80 % від норми. Дощі, що проходили в березні, лише перезволожували верхні шари ґрунту, однак не сприяли накопиченню вологи в його метровому шарі. Високі температури повітря, дефіцит опадів та вітер сприяють швидкому висиханню ґрунту.

За прогнозом погоди, 26 березня збережеться суха та аномально тепла погода, з температурою повітря вдень до +20º. З 27 березня внаслідок впливу антициклону з півночі, який принесе з собою потік холодного повітря, на Черкащині прогнозується поступове зниження температурного фону.

27-28 березня температура повітря вдень очікується +11+16º, вночі +3+8º. 29 березня стовпчики термометрів удень знизяться до +2+7º, вночі 0+5º. Найхолоднішою прогнозується ніч 30.03 – 0-5º морозу, проте вдень температура підвищиться до +5+10º. Суттєвих опадів у ці дні не очікується.

За попередніми розрахунками, квітень 2014 року в цілому очікується теплим та посушливим. Особливо інтенсивно тепло наростатиме з 8-10 квітня. Проаналізувавши роки-аналоги, зі схожими синоптичними процесами, у квітні 2014 року можна очікувати малоінтенсивні заморозки лише на початку місяця.
Щодо проведення посівної кампанії, то після сівби ранніх зернових та цукрових буряків, теплолюбні сільгоспкультури можна буде сіяти вже з 10-12 квітня.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x