На благодійному забігові в Черкасах удалося зібрати понад пів мільйона гривень на підтримку ЗСУ

На благодійному забігові в Черкасах удалося зібрати понад пів мільйона гривень на підтримку ЗСУ

Масштабна спортивна подія відбулася вихідними в Черкасах. На Соборній площі міста стартував благодійний забіг RUN4 VICTORY. Черкаси стали третім великим українським містом після Тернополя та Вінниці, яке приймало в себе професійних бігунів, марафонців, аматорів та ветеранів-військових, учасників АТО. І це третій марафон, який провела компанія МХП та Благодійний фонд «МХП – громаді» у партнерстві із спортивною спільнотою «Характер», задля збору коштів на підтримку ЗСУ. Зокрема, зібрані донати в Черкасах мають бути використані на допомогу в необхідному спорядженні й придбанні дронів для 118 бригади ТрО Черкас. Під час благодійної спортивної події відбулося встановлення та фіксація нового рекорду України з відповідним занесенням до Книги рекордів України її офіційним представником.

На старт змагань за прикладом дорослих та батьків вийшли й дітки різних вікових категорій. Бігли обрані самостійно дистанції цілими родинами. Загалом дорослі учасники долали дистанцію в 21, 10, 5 та 2 кілометри. Юні бігуни мали пробігти 200, 400 та 800 метрів. Кожен із учасників, який зареєструвався, мав внести грошовий внесок задля участі в забігах, обрати для себе посильну дистанцію та за можливості перемогти. Організатори передбачили можливість участі в забігах учасників із порушеннями опорно-рухового апарату та ампутаціями. Серед інших змагались і працівники компанії МХП. Загалом для участі в масштабному та видовищному спортивному дійстві зареєструвалась тисяча учасників. Наступними містами, які радо зустрінуть бігунів із різних куточків України, стануть Ладижин та місто Київ.

Усі, хто наважився взяти участь у забігах, отримав пам’ятну медаль про участь RUN4 VICTORY. А переможці отримали від компанії МХП та спонсорів цінні подарунки та мотивуючі грошові сертифікати.

– Подія об’єднує черкащан у бажанні допомогти українським захисникам, подолати власні внутрішні бар’єри, досягти своїх внутрішніх цілей та власних перемог. Образно, це не про 21 кілометр. Це рекорди, які пов’язані з переконанням самого себе, – зазначив в коментарі голова Черкаської ОВА Ігор Табурець. – Спорт для ветеранів в якості відновлення та фізичної реабілітації є вкрай важливим. І сьогодні на змаганнях ми бачимо елементи безбар’єрності. Шість учасників із Черкащини, які брали участь в Паралімпійських іграх довели, що українці – сильна, непереможна нація. Черкащани привезли золоту та дві бронзові медалі. Це гарний приклад для інших військових та тих хлопців, які будуть повертатись із війни. Тож залишаймося всі стійкими, незламними та готовими підтримати ЗСУ.

Директор ТОВ «НВФ «Урожай» ПрАТ МХП Олександр Воскобойнік підкреслив, що марафон організували на часі й що він не згоден із тими, хто це заперечує.

– Хіба ж зараз не час думати про майбутнє, і про те, щоб українська нація була здоровою? Про дітей із гарним життєвим підґрунтям, які відбудовуватимуть нашу Україну. Я думаю, що перекрити рух у місті на якісь півтори-дві години задля допомоги українським захисникам, підняти дух учасників та присутніх вболівальників, якраз дуже на часі! Та й для наших хлопців, які сьогодні в найгарячіших точках боронять українську державу, це також надзвичайно піднімає їхній бойовий дух, – наголосив керівник Черкаського хабу МХП. – Я дякую всім, хто відгукнувся, усім учасникам змагань, усім нашим партнерам та спонсорам за цей безпосередній вклад у Перемогу.

Директор Благодійного фонду «МХП-громаді» Олександр Пахолюк власним прикладом мотивував оздоровлюватись та міцніти завдяки бігу. Під час забігів у Черкасах він успішно здолав посильну для себе на цьому життєвому етапі дистанцію у 5 кілометрів. Зізнався, що надзвичайно задоволений тим емоційним зарядом, що отримав під час забігу, і тим, що завдяки спортивній події будуть зібрані кошти для допомоги українським військовим.

– Усі зібрані під час спортивного івенту кошти будуть передані військовим 118 ТрО Черкас у вигляді допомоги – військового спорядження, дронів чи буть-якої іншої важливої для них допомоги, – акцентував він. – Урешті, першочергово ми й зібралися задля однієї гарної благодійної мети – допомогти нашим хлопцям, які нас захищають і роблять можливими всі ці івенти, в яких ми беремо участь.

Заступник головного виконавчого директора з агробізнесу компанії МХП Сергій Доброгорський додав, що саме в Черкасах зібралась найбільша кількість людей, які зареєструвались для забігів Run4 VICTORI. А це близько тисячі учасників різного віку та спортивної підготовки. Він впевнений, що компанія МХП обрала правильний шлях, якщо вийшов такий потужний розголос на всю країну. Між іншим, у Черкаси приїхали марафонці, які вже брали участь у попередніх змаганнях у Тернополі та Вінниці й тепер готові позмагатись у Ладижині та Києві.

Відзначились змагання не лише кількістю учасників, а ще й великою кількістю активних та непосидючих уболівальників. Між іншим, вони також приїхали в Черкаси звідусіль.

Киянки психологиня та підприємиця Яна та Ірина приїхали до Черкас підтримати свою колежанку, із якою займаються бігом «для себе». Вони розгорнули великий плакат із напівжартівливим гаслом, яке підсилило «бойовий» спортивний дух та жагу перемогти не лише їхньої фаворитки, але й усіх учасників великого забігу. Кажуть, що Черкаси не перше місто, куди вони приїхали, аби потужно вболівати за інших.

– Орієнтувався на власний темп та на годинник, – поділився учасник, який фінішував одним із перших, на ім’я Ігор. – Мій час – 19 хвилин 15 секунд. Рухався зі швидкістю 3 хвилини 55 секунд за кілометр. Я сам родом із Луганська, але, на жаль, із 2014 року там немає можливості жити, тому нині проживаю в Полтаві. За професією я айтішник. Дистанція в 5 кілометрів – моя улюблена насправді. Сьогодні показав не найкращий результат, проте надзвичайно задоволений участю в змаганнях. Бігова траса в Черкасах дуже якісна й приваблива.

Татуся Ігоря голосно підтримував маленький син Максим. Навіть заплакав від пережитої емоційної напруги. Малюк зізнався крізь сльози, що дуже хоче бути таким, як його тато й теж хоче брати участь у таких великих змаганнях.

Хлопчина Олег разом із мамою Світланою та сестричкою Іринкою, які приїхали з Переяслава, вирішили, що участь у забігах братиме вся родина. Дітки в дитячих – на 400 метрів. А Світлана пробіжить дорослу дистанцію. До речі, матуся легко пробігла два кілометри, надихнувши молодше покоління своїм власним прикладом.

– Спочатку летіла просто! А тоді, десь наприкінці дистанції, уже стало трошки важкувато. Але побачила фінішну пряму та забула про все на світі! З’явились немов крила за спиною. Настрій просто чудовий! Дякуємо всім, хто організував та провів це спортивне дійство! І тим, хто дбає про родинні цінності, – говорить жінка.

Не захопитись міццю духу ветерана АТО Сергія Прядки та його побратимів було просто неможливо. Перед стартом він розповів про те, що взяти участь у змаганнях його умовили друзі-ветерани війни. Між іншим, змагатись для нього – не новина.

– Я дружу з МХП, дружу з БФ «Урожай-громаді». Бо ця компанія на постійній основі дбає про допомогу військовим, про військових, яким потрібна комплексна реабілітація, про психологічну підтримку ветеранів та розуміння потреб ветеранської спільноти, – розповів Сергій Прядка. – Тому я долучився до цього заходу. У подібних масштабних саме забігах раніше участі не брав. Але я займаюсь спортом. Та й вмовили мене, а потім всіляко підтримали побратими. Був в українській збірній на Іграх Нескорених у 2022 році. Виборов «золото». Тому сьогодні вирішив своєю участю підтримати всіх ветеранів, усіх, хто зараз на фронті, та подолати двокілометрову дистанцію. Бігти не можу, тому пройду її максимально швидко пішки. Такі заходи необхідно проводити, бо війна триває і люди не мають забувати про це. Тил має бути справжнім тилом і допомагати вистояти тим, хто їх захищає.

І звісно свій особливий внесок на підтримку всіх військових та колег ДСНСників зробив рятувальник із Полтави Андрій Гречаний. Він пробіг у повному професійному спорядженні напівмарафонську дистанцію на честь товариша та колеги з Дніпропетровська, який загинув під час рятувальної операції в Харкові, Миколу Нечипоренка. Тим самим не лише вшанував пам’ять загиблого колеги, але й установив новий рекорд України.

Для всіх присутніх організатори приготували й розважальну програму – перед ними виступили військовий оркестр Головного навчального центру прикордонників та відомий фольк-рок гурт «Крутий заміс».

Загалом під час заходу вдалося зібрати 659 тисяч гривень.

 

Тетяна Євген’єва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x