Чим замульчувати город восени

Чим замульчувати город восени

✓ Компост. Така мульча дає рослинам не тільки захист від приморозків, але й живлення; підходить для мульчування більшості садових культур, а також грядок із підзимовими посівами овочів. Мінуси: компост потрібно готувати, і не в усіх він є. Крім того, погано приготовлений компост може занести на город насіння бур’янистих трав, хвороби та шкідників.
✓ Торф, як і компост, є майже універсальним матеріалом для мульчування як у саду, так і на городі. Головним мінусом такого мульчування є його вартість. Придбання торфу – це додаткові витрати, а далеко не кожен погодиться віддавати гроші за таку непопулярну для купівлі річ як мульча. Крім того, не варто забувати, що неконтрольоване використання торфу здатне вплинути на кислотність ґрунту.
✓ Тирса. Крім захисту від морозу, може затримувати сніг (особливо якщо порізана великими шматочками), створюючи додаткове вкриття. На жаль, тирса, як і торф, здатна підкисляти ґрунт. При використанні тирси потрібне додаткове внесення азотних добрив. Також треба знати, що не для всіх рослин така мульча придатна (наприклад, для півоній її використовувати не рекомендують).
✓ Солома чудово затримує сніг і відмінно захищає коріння рослин від морозів, крім того, вона не містить речовин, які впливають на кислотність ґрунту. Водночас має ця мульча і свої мінуси. У соломі люблять зимувати дрібні гризуни, тому відразу потрібно подбати про те, як завадити їм це зробити. Також, не забуваймо, що навесні таку мульчу бажано прибрати, бо солома перешкоджає прогріванню ґрунту так само, як вона заважає морозу добратися до коренів.
✓ Хвоя в багатьох регіонах є абсолютно безкоштовним матеріалом, який легко роздобути. Щільний шар хвої добре вкриває ґрунт, а дрібні гризуни намагаються уникати такого колючого укриття. На жаль, така мульча має і мінуси. Переважно ті ж самі, що й тирса.
✓ Сухе листя. Один із найдоступніших матеріалів, який удосталь зустрічається майже в будь-якій місцевості. Сухе листя створює відмінну «шубу» для рослин на зиму. Щоправда як солома гризунів, так листя «притягує» на город різноманітних комах-шкідників, котрі ховаються там від морозів, а з появою першого весняного тепла шукатимуть, чим підживитися. Зарадити цьому можуть інсектициди. Як магазинні, так і природного походження.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x