«Центр допомоги учасникам АТО» – фахова допомога учасникам антитерористичної операції

«Центр допомоги учасникам АТО» – фахова допомога учасникам антитерористичної операції

Відділ «Центр допомоги учасникам АТО» надає роз’яснення щодо пільг учасникам АТО, земельних питань, реабілітації, вирішення побутових питань, а іноді й простою щирою розмовою допомагають військовим, які повернулися із зони проведення бойових дій. Від початку 2017 року сюди звернулися понад 1 500 осіб. Найпоширенішими є земельні питання та реабілітація. Проте консультації і фахову допомогу військові можуть отримати із різних питань.
− Якщо за попередні роки хлопці зверталися здебільшого за роз’ясненнями щодо пільг, які можуть отримати учасники АТО, то нині таких звернень одиниці. Так, навесні багатьох турбували саме питання надання земельних ділянок, тому ми створили внутрішню комісію щодо земельних питань і контролюємо, аби хлопці отримували те, що їм належить. На сьогодні ж більше звертаємо увагу на реабілітацію бійців, − розповідає Євгеній Одновол, т. в. о. начальника відділу «Центр допомоги учасникам АТО».

«Центр допомоги учасникам АТО» – фахова допомога учасникам антитерористичної операції

За словами Євгенія Анатолійовича, саме проблемам адаптації та реабілітації учасників АТО потрібно приділяти значну увагу. Тож нині у Центрі над цим посилено працюють.
− Військові приходять додому, й період адаптації у деяких із них проходить досить складно. І схеми роботи, як реабілітувати хлопців після бойових виходів, поки що немає, − веде розмову Євгеній Одновол. − На сьогодні у нас є госпіталь, де хлопців лікують, вони проходять реабілітацію, спілкуються з психологом. Окремо є санаторно-курортне лікування, а також психологічна реабілітація. Я ж бачу реабілітацію АТОвців в іншому руслі. Адже те, що вони отримують нині, це неповноцінне відновлення. Воно має все бути в комплексі. У результаті трапляються і випадки самогубства, і сварки в сім’ях, і розлучення. Тому реабілітацію потрібно структурувати. Наша мета − на базі госпіталю та санаторію впровадити сімейну реабілітацію. Такий вид допомоги потрібен, аби повернути хлопців до нормального життя. Не працює та схема, що чоловік поїхав до госпіталю, його там полікували, він повернувся додому, й усе в порядку. По-перше, АТОвцям потрібен спокій, десь подалі від міста, і, звичайно, сім’я, адже, відпочиваючи разом, вони навчаються знову знаходити контакт. А також так комплексно діє допомога сімейного та дитячого психологів.

Ще один із планів у Центрі − звернути максимальну увагу на бійців, які після повернення із АТО живуть у селах.
− Саме вони найчастіше так і не отримують належної допомоги. Тоді у військових виникає відчуття, що вони не потрібні державі, що їх не чують. Тож ми працюємо над створенням сильних центрів допомоги учасникам АТО у районах, поки що на базі Центру соціальних служб сім’ї та молоді, − пояснює Євгеній Анатолійович. − В ідеалі має бути так: усіма питаннями опікується обласний «Центр допомоги учасникам АТО», лікуванням – обласний госпіталь, реабілітацією – санаторій, а на місцях займаються наданням консультацій. Так ми максимально зможемо допомогти бійцям і, можливо, вдасться когось урятувати від необдуманих вчинків. Ось такі плани маємо до кінця року.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x