Грип небезпечний тим, що його не сприймають усерйоз

Грип небезпечний тим, що його не сприймають усерйоз

Згідно з прогнозом фахівців Міністерства охорони здоров’я, у період епідемії грипу 2017–2018 рр. в Україні захворіє на 14 % більше людей, ніж у минулу епідемію. Грип – інфекційне вірусне захворювання, що вражає абсолютно всіх, незалежно від віку, кольору шкіри або статі. Cпочатку уражаються переважно дорослі, а потім діти. Про це нам розповів головний лікар КЗ «Черкаська міська дитяча лікарня ЧМР» Володимир Борисенко.

Грип вважають найрозумнішим і пристосовуваним вірусом із тих, які коли-небудь атакували людство. Це захворювання небезпечне тим, що його не сприймають усерйоз. Кожен хоча б раз хворів на грип або чув про те, що ним хворіють знайомі, і це ніколи не закінчувалося плачевно. Однак, згідно зі статистикою, в Україні в минулу епідемію зареєстровано більше п’ятдесяти випадків смерті, в епідсезон 2015–2016 рр. – 391 випадок.
Грип у дітей – надзвичайно заразне гостре інфекційне захворювання, що характеризується симптомами інтоксикації та ураженням верхніх дихальних шляхів.

Як передається вірус грипу
Вірус грипу передається дуже просто – повітряно-крапельним шляхом. Це означає, що будь-яка людина, яка чхнула в приміщенні з поганою циркуляцією повітря, може передати вам захворювання.
Ще один достатньо легкий шлях передачі – через предмети побуту, через посуд, рушники, столові прибори та інше. Легкість передачі забезпечує вірусу стійкість. Здоровим людям не радять контактувати з інфікованими, а при неможливості уникнути контакту – обов’язково дезінфікувати руки, поверхні в приміщенні, де перебуває хворий, а також провітрювати приміщення і регулярно міняти білизну, на якій спить і яку носить хвора людина.

Основні симптоми «нового» грипу
Початок грипу зазвичай гострий. Грип може розвиватися у легкій, середній та важкій (токсичній) формах. При легкій формі хвороби температура тіла незначно підвищена і ніколи не піднімається вище тридцяти восьми градусів, симптоми токсикозу внаслідок інфекції відсутні або слабо виражені.
Однак, якщо форма захворювання середньотяжка, то їй притаманний весь набір неприємних факторів, які завжди супроводжують віруси групи А і В:
– зростання температури вище 38–39,5 градусів;
– інтоксикація – проявляється у вигляді сильного і надмірного потовиділення, головного болю, слабкості, ломоти в суглобах, зневоднення;
– катаральні симптоми (важкість дихання, кашель, сухість у горлі);
– симптоми респіраторної інфекції – «під удар» потрапляють гортань і трахея, через сухість слизових оболонок і загальне зневоднення виникає сильний кашель, біль у грудях, нежить.
Важка форма грипу характеризується підвищенням температури тіла до 40–40,5 градусів, що на критичній позначці між життям і смертю. Усі симптоми, які були наявні в середній формі хвороби, будуть спостерігатися і тут, однак особливість важкої форми в тому, що з’являються судоми, може йти кров із носа, через високу температуру і перевантаження мозку трапляються галюцинації, постійна нудота і блювота. Ця стадія хвороби найнебезпечніша, оскільки саме вона призводить до незворотних змін внутрішніх органів та інших структур тіла людини.
Якщо грип нічим не ускладнений, то гострий період триває близько 2–4 днів, а повністю людина одужує протягом 7–10 днів.

Найкращі ліки від грипу
Краще за все від захворювання захищає відстань від хворого, не контактуєте – не інфікуєтесь, не хворієте. Але якщо ви перебуваєте серед людей, то вакцинація – найкращий спосіб.
У нас зареєстровані вакцини: «Ваксігрип» (Франція), «Люарикс» (Бельгія) та «Інфлувак» (Голландія). Якщо на вакцині написано «сезон 2017–2018 рік для північної півкулі» – вона за своїм штамовим складом відповідає рекомендаціям ВООЗ. Тому, коли питають – яка вакцина краща, відповідаю – яка є в наявності.

Якщо все-таки захворіли?
Насамперед, викликайте лікаря та виконуйте всі його поради та призначення лікування.
• Давайте дитині якомога більше пити! Часте тепле пиття. Температура рідини повинна бути якомога ближча до температури тіла. Для пиття хворому добре давати чаї, компоти, морси, настої шипшини, мінеральну воду, сольові розчини.
• Вологе чисте прохолодне повітря. Бажано, щоб температура повітря в домашньому «лазареті» підтримувалася на рівні 18–20 C, а вологість – 75–90 відсотків. Повірте фахівцям: хворому малюкові краще тепло одягнутися в прохолодному приміщенні, ніж розгулювати неодягненим в перегрітій кімнаті! Обов’язкові регулярне провітрювання і вологе прибирання приміщення.
• Зміна режиму харчування дитини. Легкий голод піде тільки на користь організму! У будь-якому випадку при ГРВІ краще зменшити звичні порції їжі, але пропонувати дитині поїсти частіше, ніж зазвичай.
• Четвертий обов’язковий пункт при лікуванні ГРВІ та грипу в дітей – прийом противірусних та інших препаратів, але це справа лише лікаря-педіатра.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x