Передзимові клопоти городника

Передзимові клопоти городника

Порівняно з попередніми місяцями листопад уже не такий насичений. Десь випав перший сніг, десь ще добувають свої останні години теплі дні. Уранці вже холодно та морозно, а вдень, якщо світить сонце, то тепло. Але косі промені осіннього сонця все менше і менше зігрівають землю, нагадуючи про те, що скоро прийде зима. Тож, саме час потурбуватися про те, щоб вона була не надто складною ні для рослин, що залишаються на городі, ні для зібраного врожаю, ні для самого ґрунту.

На грядках прибираються рослинні залишки. Усе, що не вражене хворобами, можна закласти в компостні купи. Посадки багаторічних культур прикривають листям, соломою, перегноєм від морозів. Якщо випаде сніг, то накидайте на них його побільше. Сніг – це найкращий захист від вимерзання.
Якщо ви перекопуєте або орете ґрунт, то грудки на зиму розбивати не потрібно. Під дією холодів і води вони самі розсиплються до весни, а ґрунт збагатитися киснем.

Город на дачі, присадибній ділянці переходить у сонний стан. Але ж ми так хочемо балувати себе і свою сім’ю взимку вітамінною продукцією, овочами, зеленню. Посадіть невеликий город удома, на підвіконні, у квартирі.

Закінчується прибирання всіх культур, укладається на зберігання морква. Якщо буряк на зберігання прибрали раніше, то його можна вже й перевірити. Редьку зберігають, як і моркву, наприклад, у піску.

У теплицях прибирають урожай. Там, де вже порожньо, завозять нову землю або пропарюють стару. Проводять дезінфекцію самої теплиці.
Слідкуйте за температурним режимом у сховищі, звертайте увагу на вологість повітря. При посиленні морозів підвали вимагають додаткового утеплення.
Для зберігання капусту купуйте з тугими, бажано темно-зеленими головками. Зверніть увагу, як обрізані листки. Краще якщо покривне листя не обрізане повністю. А то буває так, обріжуть, що вже капусту хоч шинкуй, жодного покривного листа. Так само чиніть і зі своїм урожаєм. Можна частину капусти прикопати з корінням.

Цвітну капусту необхідно відправити у парники на дорощування. У випадку теплої осені, цвітна капуста може дорости без укриття до самого нового року.
У жовтні ви зібрали насінники овочів. Вони вже добре просохли. Видаліть і провійте насіння, приберіть їх на зберігання в місце, не доступне для мишей. Зберігайте насіння в теплому приміщенні. Не кладіть їх у поліетиленові пакети. Насіння повинне дихати. А в пакеті воно може зіпріти. Можна просто зберігати насіння в паперових пакетиках або вже скласти в скляні, бляшані, пластикові банки, коробки, так, щоб не дісталися гризуни.

Найчастіше овочі прибирають із городу на зиму не повністю. Можна залишити частину пастернаку, петрушки, моркви, селери. Але перед морозами в них обрізають листя і накривають листям, торфом, тирсою або сухою землею. Укриття потрібно так само прикрити, щоб його не роздував вітер. Ці коренеплоди можна буде споживати ранньою весною, крім того, вони швидше дадуть зелень.

Заготовте ґрунтові суміші для посадки городу в хаті, посіву овочевих культур на розсаду. Суміші можна занести в сарай або залишити купою на вулиці, але прикрити зверху шаром листя до 60 см і плівкою. Якщо суміш ґрунту намокне й промерзне, то ви її потім при морозах не відкопаєте. Випаде сніг, теж накидайте її.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x