На Корсунщині відкрили пам’ятну дошку лікарю армії УНР

На Корсунщині відкрили пам’ятну дошку лікарю армії УНР

19 листопада Корсунь-Шевченківський заповідник взяв участь у відкритті на залізничній станції Сотники меморіальної дошки Дмитру Олтаржевському, учаснику Української революції 1917 – 1921 років, лікарю армії Української Народної Республіки. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Департаменту культури і взаємозв’язків із громадськістю Черкаської ОДА.

Дмитро Олтаржевський народився в с. Гарбузин (нині село Корсунь-Шевченківського району Черкаської області) в сім’ї священика. Закінчив Київську військово-фельдшерську школу. Боровся за незалежність України у складі армії УНР. Коли ж українське військо зазнало поразки, з-поміж інших тисяч вояків опинився серед інтернованих у Польщі. Дізнавшись про те, що тяжко захворіла сестра Ліда, він вирішив привезти так потрібні їй ліки і вирушив в Україну. На залізничній станції Сотники був убитий працівниками НКВС.

Ініціатором встановлення меморіальної дошки виступила громадська організація «Відродження і розвиток українського села» (керівник – Лариса Піскова). Роботи були проведені за матеріальної підтримки і за безпосередньої участі не байдужих земляків – Павла Марченка, Сергія Піскового, Сергія Чередніченка, Валентина Шевченка, Олександра Коротича, Юрія Яська та Анатолія Кузьменка.

У відкритті меморіальної дошки взяли участь родичі Дмитра Олтаржевського. Зокрема, його племінники Олександр Двірний та Володимир Двірний розповіли про свого дядька і про родину Олтаржевських. До заходу долучилися жителі сіл Саморідня та Сотники, а також представники громадських організацій «АТОмани» та «Спортивно-патріотичний клуб «Корсунь-Січ».

Лейтмотивом виступу голови «Корсунь-Січі» Геннадія Єгорова було відродження історичної пам’яті. Заступник директора Заповідника з наукової роботи Лідія Овсієнко розповіла про історичні події, що відбувались на Корсунщині в добу Української революції 1917 – 1921 років, та про участь корсунців у боротьбі за створення незалежної української держави.

Присутні поклали квіти до меморіальної дошки Дмитру Олтаржевському. По закінченні мітингу настоятель Спасо-Преображенського храму Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Ростислав (Било) відслужив панахиду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x