На Черкащині учні початкових класів харчуватимуться безкоштовно

На Черкащині учні початкових класів харчуватимуться безкоштовно

Для закладів загальної середньої освіти Черкаської області передбачено понад 87,6 млн грн державної субвенції для забезпечення безкоштовним гарячим харчуванням учнів 1-4 класів. 

Про це під час брифінгу в Черкаській ОВА повідомив начальник управління освіти і науки Черкаської ОВА Валерій Данилевський.

Субвенція з державного бюджету виділена у рамках реалізації Стратегії формування системи шкільного харчування до 2027 року та прийнятої Кабміном постанови.

До прийняття такого рішення безкоштовні гарячі обіди отримували лише учні пільгових категорій. їх на Черкащині понад 26 тисяч.

Субвенція може бути використана як для придбання продуктів харчування, так і для оплати послуг кейтерингу та/або аутсорсингу.

При обрахуванні обсягу субвенції на харчування Міністерство освіти і науки за основу взяло вартість одноразового харчування – 50 грн. На Черкащині, середня вартість обіду для учнів 1-4 класів у 2024/2025 навчальному році становить 41 грн. Тому, для громад, які мають вартість харчування менше 50 грн є нагода покращити якість харчування учнів, таких громад – 51. Громади, які мають вартість харчування 50 грн і більше теж суттєво зекономлять свій фінансовий ресурс.

Обсяг державної субвенції буде скориговано відповідно до даних, які подадуть громади у систему AIKOM2. Також при виділенні субвенції враховується режим роботи школи: очний, або змішаний формат. Для закладів, які працюють дистанційно субвенція не передбачена. У Черкаській області закладів загальної середньої освіти, які працюють у дистанційному форматі немає, тому всі громади отримають кошти.

Наразі керівники органів управління освітою територіальних громад ознайомлені зі змістом постанови та обсягом державної субвенції. В громадах розпочалась робота щодо підготовки та організації забезпечення гарячими обідами всіх учнів 1-4 класів.

На сьогодні 47% громад області вже забезпечили учнів 1-4 класів безкоштовним гарячим харчуванням, а це понад 61% всіх учнів початкової ланки (23 255).

Забезпечення безкоштовним гарячим харчуванням учнів передбачено і в наступному році. 

Окрім цього, для закладів ЗЗСО області виділено понад 38 млн грн субвенції з державного бюджету на модернізацію та облаштування харчоблоків їдалень.

Ольга Ярмолич 

 

 

Подібні публікації

Реклама

2 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x