На Черкащині напрацьовують План реалізації Стратегії розвитку-2020

На Черкащині напрацьовують План реалізації Стратегії розвитку-2020

В області працюють над проектом Плану реалізації Стратегії розвитку на 2018-2020 роки. Роблять це за координації Черкаської агенції регіонального розвитку. Із 300 проектних ідей експерти комісійно вже відібрали понад 80. Робота у цьому напрямку триває. Остаточний варіант стратегічного документу планують подати на розгляд облради вже наприкінці листопада. Про це повідомив вчора у ході координаційної наради директор Департаменту регіонального розвитку ОДА Роман Карманнік, повідомляють на сайті ЧОДА.

Основна вимога до проектів – спрямованість на розвиток та відповідність основним напрямкам Стратегії розвитку-2020. Поки що найбільше проектів відібрали за напрямом «Підвищення конкурентоспроможності регіону». Загалом результати проведеного відбору свідчать, що порівняно з проектами попереднього трирічного плану, цього разу проектні ідеї значно змістовніші та якісніші, відзначає посадовець.

– Наша мета – сконцентрувати ресурс для втілення основних ідей, які стимулюватимуть економічне зростання, матимуть максимальне охоплення територій чи відкриватимуть нові можливості розвитку, – говорить Роман Карманнік. – Прикладами успішної реалізації завдань ще діючого трирічного Плану є створення Центру розвитку кооперативів, відкриття перинатального центру, запуск в роботу Агенції регіонального розвитку та інше. Водночас перед нами стоїть завдання із залучення додаткового фінансового ресурсу завдяки правильно сформульованим проектам. Наприклад, завдяки коштам ДФРР ми втілили проект із забезпечення населення питною водою, завдяки співфінансуванню з місцевих бюджетів реалізовуємо проект з облаштування інноваційних шкіл. Надати ресурс можуть і приватні структури, був би лише цікавий та якісний розвитковий проект.

Водночас нині доступні для залучення й кошти Євросоюзу. Йдеться про 600 млн грн першого етапу на реалізацію розвиткових проектів, які б мали значний вихідний результат. Це – істотний ресурс, який можна використати за наявності вже банку підготованих якісних проектів, пояснює директор Департаменту.

– Дійсно якісні проекти не можливо підготувати за тиждень, – каже Роман Володимирович. – Саме для цього ми й працюємо над операційним планом на три роки. Щоб подати проект на європейські кошти, потрібно аби він був у цьому плані розвитку регіону. Адже Євросоюз не фінансує локальні проекти, які не маюсь суттєвого результату. Дуже важливо, що підходячи якісно до цього процесу, в командах з’являються люди, які можуть готувати ці проекти, в яких горизонт планування сягає принаймні на декілька років уперед.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x