Підприємець потягом року змінив систему оподаткування – як щодо витрат?

«Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування враховувати документально підтверджені витрати, які були фактично понесені під час здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування?»
У зв’язку із значною кількістю таких та подібних запитань головне управління ДФС у Черкаській області наводить відповідь на це та ще три актуальних питання – відповіді за темою з Бази знань у «ЗІР», категорія 104.05. Адреса розміщення ресурсу: http://zir.sfs.gov.ua

1. Звітного року підприємець застосовував і спрощену, і загальну систему оподаткування – враховуються всі витрати, безпосередньо пов’язані з отриманням доходу
Питання: Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування враховувати документально підтверджені витрати, які були фактично понесені під час здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування?
Відповідь: Порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців передбачений ст. 177 Податкового кодексу України. Об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (п. 177.2 ст. 177 Кодексу). Враховуючи викладене вище, оскільки для визначення чистого оподатковуваного прибутку витрати фізичної особи – підприємця на загальній системі оподатковування формуються при отриманні доходу, то така фізична особа має право врахувати суму витрат, яка безпосередньо пов’язана з отриманням доходу, незалежно від того на якій системі оподаткування вони фактично були понесені.

2. Витрати на ліцензію – враховуються
Питання: Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування включити до складу витрат суму сплачених податків, зборів та витрат, понесених на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів, виданих державними органами для провадження господарської діяльності?
Відповідь: Платежі, сплачені фізичною особою – підприємцем за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, які пов’язані з його господарською діяльністю, включаються до складу витрат по факту їх сплати на підставі підтверджуючих документів.

3. Також враховуються і витрати попереднього року, пов’язані з отриманням доходів у звітному
Питання: Чи може ФОП на загальній системі оподаткування віднести до витрат звітного року витрати попереднього року, якщо залишок товарних запасів на початок та кінець попереднього року не відображався в Книзі обліку доходів і витрат?
Відповідь: Фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування має право віднести до витрат звітного року, безпосередньо пов’язані з придбанням товарів (робіт, послуг) витрати, які понесені в попередньому році, але пов`язані з отриманням доходу звітного року.

4. Доходи – за касовим методом, витрати – лише пов’язані з отриманням доходу і підтверджені документально
Питання: Як формується загальний оподатковуваний дохід та сума витрат ФОП на загальній системі оподаткування, а саме за касовим методом чи за першою подією?
Відповідь: Відповідно до п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу України об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця. При цьому, оскільки виручкою фізичної особи – підприємця вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, то датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (у касу) або отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів, тобто застосовується касовий метод. До складу витрат включаються тільки витрати, які пов’язані з отриманням доходу та підтвердженні відповідними документами про їх оплату.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x