Черкаські майстри працюють над проектом «Від традиції до сучасного стилю»

Черкаські майстри працюють над проектом «Від традиції до сучасного стилю»

Триває напрацювання багатообіцяючого проекту «Від традиції до сучасного стилю», який ініціювала Черкаська обласна спілка народних майстрів України та Черкаський обласний краєзнавчий музей. Суть його полягає в тому, що майстри Черкащини, вивчаючи етнографічні фондові колекції, реконструюють унікальні зразки народного мистецтва, створюють нові авторські речі, які гармонійно вливаються у модні тенденції сьогодення.

− Цей привабливий для наших невгамовних майстрів проект має своє раціональне зерно, бо у його процесі народжуватимуться нові просто фантастично красиві мистецькі речі, − вважає завідувач відділу етнографії музею Вікторія Наумчук. − Приємно, що учасники проекту не лише підтримують традиції, а й популяризують звичаї нашого краю в процесі створення нових колекцій для виставкових показів.
Так, у рамках цього етнопроекту свою роботу − жіночий пояс у техніці косичастого ручного плетіння, вже передала до фондів музею Катерина Миронюк. Вона є майстер народної творчості, член Спілки майстрів народного мистецтва України, вчитель трудового навчання спеціалізованої школи №20, керівник шкільного музею «Українська вишивка» ЗОШ № 12, багаторазовий учасник виставок «Найкращий твір року». Майже чотирьохметровий вовняний пояс повністю відтворює автентичні пояси, що нині зберігаються у музеї. Плетення, що було характерне для нашого регіону, було виконане за 7-сантиметровим фрагментом кінця ХІХ − початку ХХ ст.

Черкаські майстри працюють над проектом «Від традиції до сучасного стилю»

Пані Катерина продовжує свої мистецькі дослідження та буквально за літо виплела нові пояси у техніці, притаманній саме культурі Середньої Наддніпрянщини. Так само, як і продовжується планомірна робота наших майстринь зі створення керсеток. Днями Катерина Миронюк та Наталя Крамна-Таран чаклували над викрійками нових керсеток вже в осучасненому варіанті. Техніку їх створення допитливі творці прекрасного видивлялись ще влітку, коли випала нагода бути присутніми на одному із цікавих етнозаходів у краєзнавчому музеї. Лише спостереженням справа, звісно, не закінчилась. Тому швидко з’явились викрійки, а за ними лекала. Потім народились і самі вироби − кілька надзвичайно вишуканих керсеток. Вони разом із поясами, хустками, вишитими сорочками, а ще й розписаними скринями, складуть нову експозицію. Сподіваються, що нова виставка дивуватиме прихильників народного мистецтва вже наступного року.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x