Пам’яті Квітки Цісик

Пам’яті Квітки Цісик

Уже 10 років діє Україно-американський благодійний проєкт «Незабутня Квітка», який заснував і провадить Заслужений працівник культури України Алекс Гутмахер. Із цієї нагоди 3 грудня в Українському народному домі Нью-Йорку відбулося музичне дійство.

Пам’яті Квітки Цісик

Благодійний проєкт «Незабутня Квітка», присвячений пам’яті відомої співачки Квітки Цісик, яка померла від раку грудей у 1998 році. Проєкт «Незабутня Квітка» передбачає збір коштів для профілактики та лікування раку молочної залози серед жінок України. Залу Українського народного дому заповнили гості, серед яких були настоятель Української католицької церкви св. Юра в Нью-Йорку о. Еміліян Дорош, виконуючий обов’язки Генерального консула України в Нью-Йорку Мирослав Кастран з дружиною Любою, президент Українського Народного Союзу Стефан Качарай, голова громадської організації «Незабутня Квітка» д-р Роман Грицевич з дружиною Оксаною зі Львова, ведуча мистецьких програм Національної радіокомпанії України Ніна Шаварська, відомий співак Северин Палидович та інші.

Пам’яті Квітки Цісик

Ведучим був Алекс Гутмахер, який в ході зустрічі розповів про Квітку Цісик, про благодійний проєкт, про учасників музичного дійства, яке почалося з виконання національних гимнів США та України, котрі співала з підтримкою залі солістка Софі Фрезер з Маямі.
З вітальною промовою виступив консул М. Кастран, який також прочитав вітання від Посла України в США Валерія Чалого.

Пам’яті Квітки Цісик

Р. Грицевич привіз і прочитав вітання від Львівської міської ради за підписом секретаря Анатолія Забарила. Львів був присутній на вечорі у багатьох проявах. У залі було виставлено серію малюнків про Квітку Цісик, які створили учні школи, названої її іменем. Школа прислала подарунки для американських ровесників, які прийняли юні пластуни з станиці в Нью-Йорку разом з станичною Наталею Даниш. Діти заспівали пластунські пісні.

Пам’яті Квітки Цісик

Світлана Махно зачитала вітання, які надіслали Міністер культури Євген Нищук, головний лікар онкодиспансеру з Вінниці Володимир Шамрай, застпуник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

Пам’яті Квітки Цісик

Важливою частиною вечора були відеофільми на екрані – про Квітку Цісик та її родину, про концерт на її честь в Київській опері, де американський лікар Ігор Бонован співав під скрипку Василя Попадюка «Ніч яка місячна», про допомогу жінкам Вінниччини завдяки автомамографу, про фестиваль «Дні українсько-американської культурної спадщини» в Нью-Йорку. Зачарував присутніх концерт з участю досконалих виконавців. Співали Заслужена артистка України Людмила Фесенко, переможниця фестивалю ім. Богдана Весоловського Стефанія Романюк з Канади (разом з нею усі заспівали «Черемшину»), Софі Фрезер з Флориди (разом з чоловіком Майклом Фрезером вона заснувала стипендію для студентів музичного коледжу у Дрогобичі), з музичною композицією виступила Світлана Махно, віртуозно грав на скрипці Валерій Жмуд, танцювали Діянна Шмериковська і Маркіян Кузів з ансамблю «Сизокрилі». Алех Гутмахер грав на фортепіяні композицію в пам’ять Квітки Цісик і читав свої вірші. Була представлена «Міс Українська діаспора-2015» Євгенія Борідка – учасниця концертної тури «Незабутня Квітка» в містах України.

У імпровізованій книгарні гості купували українські книжки, які їм запропонувала Катерина Кияниця.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x