Звільняємо листя кімнатних рослин від пилу й бруду

Звільняємо листя кімнатних рослин від пилу й бруду

Домашні рослини приносять у будинок відчуття затишку і комфорту. Особливо нині, коли надворі сіро і мокро. Крім цього, вони відіграють ще одну важливу, але непомітну для простого ока роль. Рослини очищують повітря, звільняючи його від пилу, бруду і токсинів, та зволожують його. Щоправда, все це вони можуть родити лише тоді, коли мають чисте листя. А от стежити за цим – справа господаря. Різні види рослин потребують свого, особливого підходу до звільнення листя від бруду та пилу, і дбайливий господар повинен знати це.

Одне з основних призначень листя – фільтрація повітря. Як і будь-який фільтр, листя поступово забруднюється. На його поверхні осідає пил, бруд, кіптява. Згодом кількість цих речовин збільшується і приводить до закупорювання устячок, позбавляючи рослину можливості повноцінно дихати, провокуючи виникнення захворювань і ризик ураження шкідниками. Ось чому так важливо періодично очищати листя. Ви можете робити це планово, наприклад, раз на два тижні, або спонтанно, за необхідністю, керуючись спостереженнями. Але робити це потрібно.
Чищення листя можна провести різними способами. Його вибір залежить від розмірів і особливостей покриву листяної пластинки.
Велике гладке або шкірясте листя характерне для фікусів, дифенбахій, кротону. На ньому забруднення легко помітити, тому й чистять його зазвичай під час прибирання в домі, тобто щотижня. Робити це треба так: м’якою вологою тканиною, серветкою або губкою обережно протріть листяну пластинку з кожного боку.

Розсічене або скручене листя характерне для папоротей, красулі, драцени. Їх чищення зручніше провести за допомогою теплого душу зі слабким натиском води. Не забудьте попередньо закрити ґрунт плівкою, яка захистить його від розмивання.
До речі, теплий душ прихильно прийме будь-яка рослина, тому ним можна потішити і тих зелених улюбленців, які мають велике листя. Буває, що на листі рослин осідає кіптява та жир. У цьому випадку доречним є застосування м’якого (дитячого) мила або шампуню. Мильний розчин змивають теплою водою.
Листя фіалок, глоксиній, деяких бегоній «пухнасте». Як його почистити? У цьому випадку доцільно влаштувати сухе чищення м’яким пензликом, щіточкою або тканиною з ворсом. Щоб не дихати пилом, можна увімкнути пилосос і тримати кінець шланга поблизу пензлика, яким ви працюєте. Використання води й тим більше мила є доречним тільки у деяких випадках. Наприклад, при дуже сильному або жировому забрудненні. Таке вологе чищення проводять удень. До кінця дня листя має обов’язково просохнути. Причому буде краще, якщо його сушіння пройде в темному і теплому приміщенні, при повній відсутності протягів.
Крім традиційних способів чищення листя, описаних вище, є й інші, альтернативні.
Деякі квіткарі практикують протирання листя своїх вихованців рослинними оліями, молоком, пивом, яєчним жовтком або слабким розчином оцту. Вважається, що в цьому випадку рослина одержує більше живильних речовин і має ефектний вигляд.
Добитися особливого блиску листя допоможуть і різні полірувальні аерозолі для рослин, наявні в продажі.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x