Черкаські вчителі прослухали лекції з протидії антисемітизму та ромофобії

Черкаські вчителі прослухали лекції з протидії антисемітизму та ромофобії

Днями у Першій міській гімназії відбувся семінар у рамках проекту з поширення освітніх матеріалів з протидії антисемітизму та ромофобії. На заході були присутні 27 методистів різних рівнів, серед них вчителі історії, літератури та правознавства. Лекторами виступили Анатолій Подольський та Надія Уфімцева, інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Черкаські вчителі прослухали лекції з протидії антисемітизму та ромофобії

Протягом дводенного семінару учасники мали можливість прослухати теоретичні лекції та практикуми, а також проаналізувати сучасні візуальні матеріали та історичні брошури й листівки середини ХХ століття. Організатори проекту зосередили увагу на темах: «Вплив стереотипів та упереджень на повсякдення. Різні аспекти проблеми», «Хто такі євреї? Історія та культура євреїв України», «Друга світова війна, Голокост, геноцид», «Мова ворожнечі у ЗМІ та Інтернеті» та інших.

Черкаські вчителі прослухали лекції з протидії антисемітизму та ромофобії

– Проект розпочався у жовтні 2017 року. Вже відбулося 20 семінарів по всій Україні, як в обласних центрах, так і в районних центрах. Це – дводенні семінари, де є лекції й теоретичні заняття, але більше саме практикумів, які ми робимо для колег-вчителів історії, які викладають тему «Друга світова війна» та «Права людини», – розповідає Анатолій Подольський, кандидат історичних наук, керівник Українського центру вивчення історії Голокосту. – Наш центр видав книжки з історії ромів та євреїв, які нині використовуються учителями в навчальному процесі. Матеріали, які ми надаємо будуть доречні також для їхньої викладацької діяльності.

Усі присутні мали змогу обмінятися думками й висловити свої рекомендації щодо актуальної для українського суспільства теми протидії ворожнечі, зокрема антисемітизму та ромофобії. Як зазначає тренер семінару Надія Уфімцева, питання прояву ксенофобії й нетерпимості до представників інших груп суспільства в Україні на сьогодні залишається актуальним.

Черкаські вчителі прослухали лекції з протидії антисемітизму та ромофобії

– Ми пропонуємо учасникам роботу з документами, візуальними історичними матеріалами 30-40-х років ХХ століття Нацистської Німеччини, різноманітними радянськими карикатурами 70-х років, які через візуальну форму сформували стереотипні уявлення про націоналістів, а також євреїв та ромів. Також показуємо й сучасні приклади, що стосуються сприйняття й формування уяви про ромську громаду чи єврейську громади України, які можна знайти у новинах, виступах політиків та соціальних мережах. На конкретних прикладах ми намагаємося прослідкувати, як стереотипи та упередження, які виникли ще у Середньовіччі, продовжують існувати у сучасному суспільстві, наскільки і чому вони стійкі, як нині вони впливають на наше суспільство, – пояснює Надія Уфімцева. – Ми закликаємо вчителів розмовляти зі своїми учнями про те, що коли ми стикаємося безпосередньо з проявами ксенофобії, нетерпимості, нетолерантного ставлення представників до інших груп (не важливо за якою ознакою). У реальному житті це складніше, ніж у стінах школи. Це – виховання мужності та громадянської позиції, над якими потрібно постійно працювати.

Проект із поширення освітніх матеріалів з протидії антисемітизму та ромофобії та в можливим за підтримки німецької Фундації «Пам’ять, Відповідальність Майбутнє» (Stiftung «Erinnerung, Verantwortung, Zukunkft».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x