Як уберегтися від зимових травм?

Як уберегтися від зимових травм?

З появою першого снігу частота звернень до медичних закладів з приводу травм збільшується у 2-3 рази. За даними хірургів-травматологів взимку частішими стають забиття і переломи кісток (біля 15%), вивихи (10%). Зазвичай травмуються люди працездатного віку (близько 80%). Діти до 18 років складають до 2%, а особи старше 60 років – біля 8%. Про це «Нова Доба» дізналася від КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР».

Основною причиною травматизму взимку є банальний поспіх. Багато хто не помічає льоду, припорошеного снігом, в результаті чого падає і отримує різноманітні травми. Значна частина травм пов’язана з громадським транспортом. Підсковзуються і падають як при вході до автобусу або тролейбусу, так і при виході з них. Особливо небезпечними можуть бути зі слизьких сходів. Переломи кінцівок виникають і через те, що, падаючи, людина інстинктивно виставляє вперед руку і завалюється на неї всією масою тіла. Так само і невдало виставлена нога ламається в зоні гомілки. У жінок цьому сприяє також носіння взуття на високих підборах.

Особливо часто переломам піддаються люди похилого віку. Через вікові особливості (підвищена крихкість кісток, менша еластичність зв\’язок і м’язів), навіть невеликий удар може спричинити переломи кінцівок, ребер, хребта, а також важку травму – перелом шийки стегнової кістки. У 95% випадків цей перелом зустрічається у жінок. Тому людям похилого віку без необхідності в слизьку погоду з дому взагалі не виходити, слід відкласти поїздки, походи до магазину і до всебічних інстанцій. Цих же рекомендацій повинні дотримувати і вагітні жінки.

В ожеледицю краще залишатись вдома, але якщо необхідно вийти на вулицю, то слід взути максимально зручне взуття на плоскій підошві, не поспішати, обходити небезпечні ділянки, при виході з громадського транспорту або спуску по сходах обов’язково тримайтеся за перила або просіть прохожих про допомогу.

Якщо відчуваєте, що втратили рівновагу, старайтесь впасти з найменшими втратами:
– при падінні слід згрупуватись – це зменшить силу удару об лід, постарайтесь присісти – зменшиться висота падіння;
– у момент падіння слід напружити м’язи – отримаєте лише забій;
– завжди безпечніше падати на бік – саме так можливо убезпечити таз, хребет і кінцівки;
– при падінні обличчям на землю, голову слід втягти до плечей, лікті притиснути до боків, спину випрямити, ноги трішечки зігнути; не слід приземлятись на витягнуті руки;
– при падінні на спину притиснути підбородок до грудей, а руки розкинути як можна ширше;
– якщо падаєте із слизьких сходинок, постарайтесь прикрити обличчя і голову руками.

При заняттях зимовими видами спорту використовуйте захисні засоби – налокітники, наколінники, шолом. При отримані травми слід викликати бригаду швидкої допомоги або за можливості самостійно звернутись до найближчого медичного закладу. Зафіксувати травмовану кінцівку нерухомою за допомогою підручних засобів. Обійтись без консультації лікаря можливо лише за умов легкого забою, за виключенням забою голови. Достатньо до болісного місця прикласти холод і обробити місце забою маззю або гелем.

Людина отримує травму за секунди, а одужання наступає дуже повільно, тому будьте уважні та обережні. Бережіть своє здоров’я!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x